AFP: Grecii visează la unitate naţională şi la un salvator providenţial, dar nu îşi fac iluzii

Grecii speră la formarea unui Guvern de uniune naţională în contextul unui vot de încredere foarte riscant în Parlament, în noaptea de vineri spre sâmbătă, şi al încercării premierului Giorgios Papandreou de a rămâne la putere pentru a lansa programul de salvare.

Urmărește
313 afișări
Imaginea articolului AFP: Grecii visează la unitate naţională şi la un salvator providenţial, dar nu îşi fac iluzii

AFP: Grecii visează la unitate naţională şi la un salvator providenţial, dar nu îşi fac iluzii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timp ce un medic, Dimitris Zacharakis, pariază pe menţinerea lui Papandreou la putere, o studentă, Sophia Papadimitriou, doreşte plecarea lui. Însă amândoi speră, înainte de orice, la fel ca alţi numeroşi greci, la formarea unui Guvern de uniune naţională.

"Eu cred că Papandreou va trece", declară Zacharakis, în vârstă de 51 de ani, care citea vineri, pe terasa unei cafenele din centrul Atenei, cotidianul Kathimerini (liberal). El este convins că încă nu a venit vremea să se vorbească la trecut despre şeful Guvernului socialist.

Într-un vot de încredere foarte riscant, prevăzut în noaptea de vineri spre sâmbătă, Papandreou va încerca să se menţină la putere suficient timp cât să garanteze lansarea planului european anticriză, care urmează să salveze ţara de la faliment şi să o menţină în zona euro.

Sophia Papadimitriou, în vârstă de 25 de ani, nu îl mai vrea pe liderul Pasok la putere. "Nu trebuie să mai rămână. A ajuns la sfârşitul cursei, Nu mai poate face nimic, pentru că nu mai are energie", declară ea.

Însă această studentă, care se îndrepta spre şcoala privată la care urmează un curs de formare în psihologie, nu este de acord cu organizarea de alegeri anticipate. "Rezultatul riscă să nu fie foarte bun pentru ţară, iar disensiunile politice vor continua să fie la fel de puternice ca înainte", subliniază ea.

În opinia ei, singura soluţie cu aplicare imediată pentru a readuce puţină linişte în ţară este formarea unui Guvern de uniune naţională.

"Trebuie ca toată lumea să coopereze în interesul comun al viitorului ţării", insistă tânăra brunetă.

Zacharakis este de acord cu acest lucru. "Nu există altă soluţie în afară de un Guvern care să reunească toate patidele. Este singura cale posibilă", apreciază el.

Aşteptările exprimate de greci, după o săptămână de "psihodramă" politică, frapează prin unanimitatea lor, într-o ţară foarte puternic politizată. "Toate partidele trebuie să se unească pentru binele ţării, pentru că oamenii suferă, suferă mult", îndeamnă o pensionară.

Un comerciant mărturiseşte că "un Guvern de salvare naţională ar avea susţinerea tuturor grecilor", subliniind că "pentru moment, Papandreou are minoritatea, nu majoritatea".

Acest ton unanim uimeşte, într-o ţară în care clivajul politic între dreapta şi stânga este, în mod tradiţional, puternic.

Vangelis Ipadimou, un salariat care citea titlurile de pe prima pagină a ziarelor rezemat de tejgheaua unuia dintre numeroasele chioşcuri de ziare din centrul Atenei, merge şi mai departe. "Responsabilitatea trebuie să fie încredinţată tehnocraţilor, nu mai trebuie încredinţată politicienilor. Preşedintele Papoulias trebuie să preia comanda, să-i reunească pe toţi şi să dea o direcţie acestei nave fără căpitan în care s-a transformat Grecia", este el de părere.

El nu este singurul care face apel la preşedintele Republicii, Karolos Papoulias, căruia Constituţia îi rezervă un rol esenţialmente reprezentativ. "Unde este Papoulias?", se întreabă Bisera Andrena. "Este un om drept, înţelept, avem nevoie de un om ca el în acest moment", a declarat această femeie originară din Bulgaria, în vârstă de aproximativ 60 de ani, instalată în Grecia de 12 ani.

În spatele acestor reflecţii se află fantasma liderului providenţial, salvatorul naţiunii. "Ne trebuie cineva care să ne poată scoate de aici. Chiar dacă ar avea loc alegeri, nu văd spre cine ne-am putea îndrepta", afirmă Takis, un inginer de construcţii civile, în opinia sa "cea mai rea profesie, în prezent, din Grecia", ţară în care sectorul construcţiilor este puternic afectat.

Fără să-şi mai facă iluzii, Dimitris Zacharakis declară că mai citeşte ziarul doar din reflex. "Toate aceste lucruri nu mă mai interesează deloc", mărturiseşte el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici