AFP: Mitt Romney va avea de înfruntat scepticismul americanilor privind religia sa mormonă

Mitt Romney, candidatul republican care se va confrunta cu Barack Obama la prezidenţialele din SUA, va avea de înfruntat mai întâi scepticismul unora dintre americani cu privire la apartenenţa sa la Biserica Mormonă.

Urmărește
211 afișări
Imaginea articolului AFP: Mitt Romney va avea de înfruntat scepticismul americanilor privind religia sa mormonă

AFP: Mitt Romney va avea de înfruntat scepticismul americanilor privind religia sa mormonă (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Fostul guvernator al statului Massachusetts (nord-est), care nu a fost nevoit să îşi justifice apartenenţa religioasă în cadrul alegerilor primare, a depăşit o primă provocare, făcând în aşa fel încât religia sa să nu îi diminueze şansele de a obţine învestitura partidului său. Este pentru prima dată când un mormon câştigă alegerile primare într-un partid "mare" în Statele Unite.

Totodată, Romney a devenit primul câştigător al unui partid puternic influenţat de religia creştină evanghelică, ai cărei adepţi nu ezită să califice Biserica Mormonă drept "sectă".

În general, americanii sunt mai degrabă sceptici decât ostili faţă de această biserică, fondată în 1820 de către Joseph Smith, care pretindea că l-a văzut pe Dumnezeu şi pe Isus Cristos, care i-au încredinţat sarcina restaurării bisericii originale.

Potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg News în martie, o treime dintre americani au o părere "defavorabilă" cu privire la mormonism.

Cunoscută pentru că în trecut susţinea poligamia, interzicea alcoolul, tutunul, ceaiul şi cafeaua în rândul membrilor săi, respingând dreptul la avort, căsătoriile între homosexuali, promovând castitatea înainte de căsătorie, Biserica Mormonă este foarte conservatoare. Aveasta pretinde că ar avea şase milioane de membri pe teritoriul Statelor Unite.

Tocmai aceste valori conservatorare ar putea fi legătura între Mitt Romeny şi electoratul creştin-conservator, apreciază Brandon Rottinghaus din cadrul Universităţii Huston (Texas).

"O mică parte din electoratul evanghelic nu acceptă religia mormonă ca fiind o doctrină creştină, dar majoritatea sunt toleranţi", adaugă Rottinghaus într-un interviu.

Biserica lui Isus Cristos şi a ultimilor sfinţi - denumirea oficială a Bisericii Mormone - nu a avut nicio reacţie oficială până în acest moment pe tema campaniei şi este foarte probabil să rămână la fel până la 6 noeimbrie, ziua alegerilor prezidenţiale.

"Neutralitatea politică a bisericii este stabilită clar. Nu dorim să ne exprimăm cu privire la un proces electoral", a explicat Eric Hawkins, purtător de cuvânt al bisericii, marţi, imediat după ce Romney a câştigat alegerile primare din Texas, adunând un număr destul de mare de delegaţi pentru a-şi asigura învestitura partidului său.

Această victorie este o şansă unică de "a vorbi despre identitatea noastră, despre credinţa noastră şi de a explica de ce a-ţi sluji ţara este cu adevărat esenţa acţiunilor comunităţii noastre", consideră Aron Sherinian, un mormon din Washington.

În opinia lui, "aceste alegeri se vor decide după ce văd oamenii în portofelul lor, mai de grabă decât după ce se spune la ceremonii".

Cu o rată a şomajului care rămâne încă la 8,1 la sută din populaţia activă, cu trei puncte mai mult decât înainte de criza din 2008, economia va domina efectiv campania electorală.

Barack Obama îşi desfăşoară deja ofensiva pe acest plan. Miercuri seara, echipa sa de campanie a difuzat un document sub formă de rechizitoriu pe tema bilanţului economic "dezastruos" al lui Mitt Romney în timpului mandatului de guvernator al statului Massachusetts, între 2003 şi 2007.

"În cabina de vot, religia nu poate juca niciun rol", conchide Aaron Sherinian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici