- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AFP: Moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il deschide o perioadă de incertitudine
Moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il deschide o perioadă de incertitudine, deşi analiştii îndepărtează ipoteza unor tulburări majore în cadrul regimului, care pregătea de doi ani instalarea la putere a lui Kim Jong-un, fiul cel mai mic al acestuia, confirmată oficial luni.
AFP: Moartea liderului nord-coreean Kim Jong-il deschide o perioadă de incertitudine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Anunţul decesului lui Kim Jong-Il, sâmbătă, îl propulsează pe Kim Jong-un, în vârstă de mai puţin de 30 de ani, la conducerea Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), unica dinastie comunistă din lume.
Într-o ţară atât de izolată care, în plus, deţine arma nucleară, acest lucru ridică numeroase semne de întrebare.
Dar succesiunea, construită cu paşi mici şi accelerată după accidentul cerebral suferit de Kim Jong-il în 2008, nu ar trebui să antreneze "tulburări imediate în politica internă şi afacerile externe ale Coreei de Nord", apreciază Paik Hak-Soon, din cadrul Sejong Institute, un "think-tank" cu sediul la Seul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Presa oficială a îndemnat, deja, la supunere faţă de noul lider al unui stat divizat între o nomenklatură privilegiată şi mase indignate care suferă de foame.
Agenţia oficială KCNA a îndemnat "toţi membrii Partidului (muncitorilor), militarii şi poporul (...) să urmeze cu fidelitate autoritatea tovarăşului Kim Jong-un".
Aceste declaraţii arată că Kim "Jong-un deţine, deja, cu fermitate frâiele puterii şi că toţi responsabilii importanţi (din cadrul regimului lui) Kim Jong-il au decis, în ultimele 48 de ore, să îl susţină pe (Kim) Jong-un ca nou lider", continuă Paik Hak-Soon.
Cadrele nord-coreene, adaugă el, "au aranjat deja totul, iar regimul pare stabil (...)". "Epoca Kim Jong-un a început", afirmă analistul.
Phenianul a organizat perfect succesiunea, a declarat Baek Seung-Joo, de la Institutul Coreean de Analize Militare.
"O perioadă, armata şi familia Kim vor face eforturi să-l confirme pe Kim Jong-un (în rolul de) lider şi se vor strânge în jurul lui", a apreciat el.
Tânărul Kim, propulsat de câţiva ani în posturi politice şi militare strategice, "nu va angaja o schimbare de politică drastică, atât timp cât îşi va consolida autoritatea".
"El va încerca să împartă puterea sau să pecetluiască o alianţă strategică împreună cu comandanţii armatei", a adăugat cercetătorul, fără să excludă, totuşi, "lupte pentru putere, în viitor".
În privinţa politicii externe, regimul nu are niciun interes să facă din nou cărţile, în contextul în care noi consultări directe între Phenian şi Washington lasă să se întrevadă o posibilă destindere, după ani de tensiuni din cauza programului nuclear nord-coreean.
Coreea de Nord, subliniază Kim Tae-Hyun, profesor la Universitatea Chung-Ang din Seul, "are nevoie de un ajutor important şi de provizii cotiddiene pentru poporul său, în apropierea unei aniversări politice majore", în 2012, care va marca 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-sung, fondatorul RPDC şi bunicul lui Kim Jong-un.
Sâmbătă, când a murit Kim Jong-il, presa sud-coreeană a anunţat că Phenianul a acceptat să îşi suspende programul de îmbogăţire a uraniului în scopuri militare, o condiţie prealabilă stabilită de Statele Unite pentru reluarea negocierilor asupra dezarmării şi acordării unui ajutor alimentar.
Aceste informaţii survin după o intensificare a contactelor diplomatice între Phenian, Washington şi celelalte şase ţări implicate într-o posibilă reluare a negocierilor privind dezarmarea nucleară a Coreei de Nord, şi anume Coreea de de Sud, China, Japonia, Rusia şi Statele Unite.
Aceste negocieri au obiectivul să convingă Phenianul să renunţe la ambiţiile sale nucleare, în schimbul unui important ajutor energetic şi alimentar. Negocierile se află într-un punct mort din decembrie 2008.
Nord-coreenii "se vor exprima cu siguranţă în vederea reluării negocierilor cu Statele Unite, după (perioada) de doliu", apreciază Baek Seung-Joo.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:30
Atenţionare de călătorie: Grevă pe aeroporturile din Portugalia
-
astăzi, 19:24