AFP: Operaţiune militară spectaculoasă în Ecuador, după o "tentativă de lovitură de stat" - FOTO, VIDEO

Preşedintele ecuadorian Rafael Correa a revenit joi seara la palatul prezidenţial, după o operaţiune militară spectaculoasă prin care a fost scos dintr-un spital, unde s-a refugiat în urma unei "tentative de lovitură de stat", în opinia sa, a unor poliţişti şi militari nemulţumiţi.

Urmărește
67 afișări
Imaginea articolului AFP: Operaţiune militară spectaculoasă în Ecuador, după o "tentativă de lovitură de stat" - FOTO, VIDEO

Operaţiune militară spectaculoasă în Ecuador, după o "tentativă de lovitură de stat" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timpul operaţiunii au fost ucise două persoane, iar alte 37 au fost rănite, potrivit Crucii Roţii.

La sfârşitul unei zile de criză fără precedent de la venirea acestuia la putere, în ianuarie 2007, liderul socialist, în vârstă de 47 de ani, a reuşit să părăsească instituţia sub o escortă militară importantă, în mijlocul unor schimburi de focuri violente, între soldaţi fideli regimului şi poliţişti nemulţumiţi de suprimarea unor prime.

Joi dimineaţa, poliţiştii rebeli au luat cu asalt Congresul şi mai multe comisariate din capitală, din Guayaquil, un mare oraş portuar în sud-vestul ţării, şi din Cuenca (sud). Totodată, 150 de militari au blocat Aeroportul Internaţional Quito, timp de mai multe ore.

"Prin eroarea unui grup de dezechilibraţi şi din cauza infamiei conspiratorilor dintotdeauna, preşedintele a fost sechestrat şi maltratat, iar fraţi ecuadorieni au căzut pentru a-l elibera", a declarat Correa de la balconul palatului preşedinţial, în faţa a mii de susţinători, veniţi să aştepte întoarcerea sa.

Şeful de stat ecuadorian, un aliat al preşedintelui venezuelan Hugo Chavez, s-a refugiat într-un spital, după explozia unei grenade lacrimogene, lansată de protestatari aflaţi în apropierea sa.

Crucea Roşie anunţase iniţial că s-au înregistrat cel puţin 50 de răniţi în confruntările dintre poliţişti şi susţinători ai lui Correa, care au încercat să se apropie de spital.

Statele Unite şi-au exprimat "susţinerea totală" faţă de preşedintele ecuadorian, iar Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat susţinerea faţă de "instituţiile democratic alese".

Aceasta a fost "una dintre cele mai triste zile din viaţa mea", a adăugat şeful statului, care a primit susţinerea întregii comunităţi internaţionale.

"Istoria îi va judeca (pe autorii acestor incidente). Dar, acum ne vom întoarce către viitor cu şi mai mult entuziasm, speranţă şi convingere", a adăugat el, după care a dat asigurări că va acţiona astfel încât "revoluţia cetăţenească" să nu fie niciodată oprită.

Susţinătorii acestuia scandau, în piaţă, "Lucio, asesino" (Lucio, asasin), referindu-se la Lucio Gutierrez, un fost pucist, ales preşedinte, şi îndepărtat de la putere, ulterior, în 2005.

Correa l-a desemnat drept unul dintre cei vinovaţi de această "tentativă de lovitură de stat organizată de opoziţie şi anumite sectoare ale forţelor armate şi poliţiei".

Gutierrez a "respins acuzaţiile laşe, false şi îndrăzneţe ale preşedintelui Correa", într-o declaraţie pentru postul internaţional CNN în limba spaniolă.

Poliţiştii şi militarii rebeli protestau faţă de aprobarea, miercuri seara, a unei legi care suprimă unele dintre primele acordate pentru vechime.

Preşedintele, susţinut de liderii săi militari şi din cadrul poliţiei, a respins orice dialog, în aceste condiţii. "Dacă vreţi să-l ucideţi pe preşedinte, este aici, ucideţi-l dacă asta vreţi!", a declarat el, sfidând protestatrii în cea mai mare cazarmă din Quito.

Şeful statului, reales în aprilie 2009 din primul tur, după ce a multiplicat programele sociale într-o ţară în care 38 la sută din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, a înregistrat, în ultima perioadă, o scădere a popularităţii, potrivit unor sondaje.

În pofida faptului că 53 la sută dintre ecuadorieni aprobă felul cum gestionează problemele, potrivit unui sondaj Cedatos-Gallup publicat la jumătatea lui septembrie, Correa se confruntă, de câteva săptămâni, cu mişcări de protest din partea profesorilor şi şoferilor.

În plus, opoziţia încearcă să promoveze un referendum în vederea revocării sale din funcţie.

Situaţia este tensionată inclusiv în tabăra sa. Correa intenţiona să dizolve Parlamentul, deoarece o parte a majorităţii respinge măsurile de austeritate bugetară pe care le-a impus şi care au stat la baza acestei revolte a poliţiştilor.

Columbia şi Peru şi-au închis, joi, frontierele cu Ecuadorul, iar toate ţările sud-americane s-au reunit de urgenţă la Buenos Aires, joi seara, prentru a-l susţine pe Correa.

Ecuadorul, cu o populaţie de 14 milioane de locuitori, este o ţară cunoscută pentru instabilitatea ei în plan politic. Cei trei predecesori ai lui Rafael Correa au fost fie îndepărtaţi de la putere, fie destituiţi de Parlament.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici