AFP: Procesul de aderare a Turciei la UE rămâne dificil, în pofida rezultatului referendumului

Europa şi Statele Unite au salutat rezultatul referendumului constituţional din Turcia, prezentat de Ankara ca un atu pe calea integrării sale în UE, perspectivă care continuă însă să întâmpine reticenţe foarte puternice în rândul celor 27 de state ale blocului comunitar.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului AFP: Procesul de aderare a Turciei la UE rămâne dificil, în pofida rezultatului referendumului

AFP: Procesul de aderare a Turciei la UE rămâne dificil, în pofida rezultatului referendumului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Miguel Angel Moratinos, a văzut în rezultatul referendumului "un semnal clar al vocaţiei europene" a Turciei.

"Acest (rezultat) deschide uşa europeană, chiar dacă realizarea acestui pas va dura", a declarat şi omologul său suedez, Carl Bildt, apreciind că Ankara "pregăteşte terenul pentru o evoluţie mai deschisă şi democratică a ţării".

Statele Unite, care militează puternic în favoarea aderăriri Turciei la Uniunea Europeană şi acuză autorităţile de la Bruxelles că îndepărtează Turcia de Occident prin tergiversarea negocierilor, au salutat prin vocea preşedintelui Barack Obama nivelul ridicat de participare la referendum. Obama a declarat că acesta este un semn al "vitalităţii democraţiei turce".

Chiar şi şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, care se teme de o derivă a ţării către Orientul Mijlociu şi Asia, a evocat "un pas suplimentar important pe drumul Turciei către Europa". Totuşi, el este cunoscut pentru faptul că este mai deschis la ideea de integrare a Turciei în UE decât cancelarul german Angela Merkel, care preferă un "parteneriat privilegiat" cu Ankara.

În aceste condiţii, adoptarea reformelor constituţionale nu va fi suficientă pentru intensificarea ritmului negocierilor de aderare la UE pentru Turcia.

"Nu cred că acest rezultat va modifica situaţia. Poziţiile mai multor state-cheie, cum ar fi Germania sau Franţa, au devenit mai inflexibile pe tema aderării. Şi, orice ar face Turcia azi, ele nu se vor schimba", apreciază Jose Ignacio Torreblanca, analist la European Council on Foreign Relations.

"Există o coaliţie a refuzului care se formează în mai multe ţări şi care grupează partide de dreapta antiislam şi proeuropene, ce se tem de o dizolvare a proiectului UE prin integrarea Turciei. Este o spirală foarte nefavorabilă pentru Ankara", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici