AFP: R.Moldova, spre alegeri legislative anticipate sau reformă constituţională

Parlamentul Republicii Moldova nu a reuşit luni să aleagă preşedintele ţării, deschizând astfel calea pentru organizarea de alegeri anticipate sau pentru o reformă constituţională în vederea încheierii unei interminabile crize politice.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului AFP: R.Moldova, spre alegeri legislative anticipate sau reformă constituţională

Singurul candidat, liderul Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Marian Lupu (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

Singurul candidat, liderul Partidului Democrat din R. Moldova (PDM), Marian Lupu, a obţinut voturile a 53 de parlamentari din partea Alianţei pentru Integrare Europeană (coaliţia partidelor proeuropene), însă este necesară susţinerea a 61 de deputaţi pentru a fi ales preşedintele.

Partidul comuniştilor, care deţine celelalte 48 de locuri, a boicotat alegerile, la fel ca pe cele din noiembrie.

Acest dublu eşec deschide calea dizolvării Parlamentului, procedura neputând avea loc înainte de 16 iulie 2010 deoarece Adunarea a fost deja dizolvată în iunie 2009. Conform Constituţiei, Parlamentul nu poate fi dizolvat de două ori într-un an.

În iunie, PCRM, care a câştiga cu două luni în urmă alegerile legislative, nu a mai reuşit să obţină majoritatea necesară alegerii preşedintelui, pe fondul manifestaţiilor şi a protestelor împotriva victoriei sale.

Alegerile legislative anticipate, care au urmat în iulie, au fost câştigate la o diferenţă foarte mică de formaţiunile proeuropene, punând capăt unei perioada de opt ani de dominaţie comunistă pe scena politică din Republica Moldova. Acelaşi scenariu a avut loc cu noua majoritate.

Pentru a evita o nouă dizolvare, Marian Lupu, la rândul său un fost membru al PCRM, şi aliaţii săi au promovat ideea unei reforme substanţiale a Constituţiei, care va fi supusă unui referendum.

"Trebuie schimbată Constituţia astfel ca preşedintele să fie ales fie cu majoritatea simplă a deputaţilor, fie prin sufragiu universal", a declarat luni fostul ministru al Economiei, în vârstă de 43 de ani.

"O comisie constituţională a fost formată şi urmează să pregătească şi să prezinte propunerile pe această temă", a adăugat el.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a dat asigurări că nu va iniţia procedura de dizolvare a Parlamentului, fără a explica cum poate evita această obligaţie constituţională.

"Comuniştii nu-şi vor atinge scopul şi nu vor avea loc alegeri legislative anticipate", a afirmat el.

"Trebuie să facem totul ca Marian Lupu să devină preşedinte. Aceasta nu este numai o obligaţie pentru alianţa noastră, dar este de asemenea dorinţa poporului şi o vom respecta (...)", a adăugat el.

Liderul partidului comunist şi fost preşedinte moldovean (2001-2009), Vladimir Voronin, a jurat că va duce la înlăturarea coaliţiei guvernamentale şi va împiedica realizarea oricărei reforme a Legii fundamentale.

"Nu le vom permite! Constituţia nu este un bun pe care cineva îl schimbă când vrea", a declarat el.

Republica Moldova, fostă republică sovietică cu o majoritate românofonă, considerată cea mai săracă ţară din Europa, se află între Ucraina şi România.

Liderii comunişti ai ţării au trecut în perioada 2001-2009 de la o politică prorusă la o politică de apropiere faţă de Uniunea Europeană, înainte de a milita pentru o consolidare a relaţiilor cu Rusia, principalul său partener comercial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici