- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AFP reiterează criticile CoE din 2006, privind testele de la spitalul de psihiatrie din Oradea
Consiliul Europei s-a declarat "profund preocupat" de administrarea medicamentelor psihotrope pentru teste terapeutice unor pacienţi care nu primiseră sufieciente informaţii, într-un spital de psihiatrie din România, constatată în timpul unei vizite a experţilor din iunie 2006.
AFP reiterează criticile CoE din 2006, privind testele de la spitalul de psihiatrie din Oradea (Imagine: Mediafax Foto)
În cadrul unei vizite a experţilor în iunie 2006, Comitetul antitortură (CPT) al Consiliului Europei a descoperit că, la spitalul psihiatric din Oradea, programele de cercetare biomedicale (teste cu medicamente psihotrope) sunt desfăşurate pe pacienţi şi pe cazuri sociale, fără ca aceştia să fie cu adevărat informaţi.
Într-un pavilion al acestui spital, trei bolnavi psihici şi doi bărbaţi care nu erau bolnavi dar care sufereau de un grad mediu de retard mintal, descrişi drept "cazuri sociale cronice", au semnat un document de consmiţire a acestei experienţe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Aceştia erau însă convinşi că li se vor administra "medicamente speciale din străinătate", superioare "medicamentelor obişnuite din România", arată un raport publicat la Strasbourg, cu aprobarea României.
Directorul spitalului nu avea nici o informaţie în legătură cu protocolul în curs şi nu ştia nici dacă a primit acordul - obligatoriu - al unui comitet de etică.
Aceşti cobai terapeutici făceau parte dintr-un grup de 11 persoane (şapte bărbaţi şi patru femei), internate "voluntar" în acest spital sub forma unor "cazuri sociale" şi fără să figureze pe listele pacienţilor.
Aceştia efectuau munci uşoare şi mulţi dintre ei nu puteau părăsi singuri spitalul, potrivit CPT, care s-a declarat îngrijorat de statutul juridic al acestor pacienţi/rezidenţi.
Raportul arată, pe de altă parte, că o proporţie deloc neglijabilă de deţinuţi a declarat că a suportat rele tratamente în timpul interogatoriilor poliţiei din Bucureşti şi a celei din judeţul Bacău. Este vorba despre lovirea cu pumnii, cu bastonul, bâta de baseball sau patul pistolului.
O deţinută minoră a menţionat, de asemenea, că a fost pipăită.
În închisori, CPT a constatat o suprapopulare generală cu deţinuţi obligaţi să împartă patul între ei, în spaţii restrânse, cu lipsa aproape totală a activităţilor din afara celulei şi servicii de sănătate supraîncărcate.
În unele celule din închisorile din Bacău, condiţiile de detenţie "ar putea fi calificate pur şi simplu ca fiind inumane şi degradante", potrivit raportului.
În centrele de retenţie, CPT a aflat că adeseori cetăţenii străini sunt plasaţi în izolator sau legaţi cu cătuşe de o bară de metal fixată de perete (la o înălţime de circa 50 de centimetri), în celula de izolare.
Oradea: Şeful Spitalului de Neuropsihiatrie spune că procedurile din instituţie sunt legale şi curate
Directorul Spitalului de Neuropsihiatrie din Oradea, Gheorghe Oros, a infirmat informaţiile reiterate de AFP cu privire la criticile Consiliului Europei din 2006 privind testele de la Spitalul de Psihiatrie din Oradea.
"Totul este curat şi legal la Oradea", a declarat, joi, doctorul Gheorghe Oros.
Directorul Spitalului de Neuropsihiatrie din Oradea a pus aceste informaţii pe seama "adversarilor" săi şi ai spitalului, deşi criticile datează din 2006.
"Nimic nu este adevărat din ce se spune acolo. Sunt numai zvonuri care ştiu eu de unde vin, nu vreau să spun nume, dar e limpede din ce parte. Uitaţi-vă numai cine ne tot atacă în ultima vreme", a spus Oros.
Medicul a recunoscut că, în 2006, Spitalul de Neuropsihiatrie din Oradea a fost vizitat de un grup de experţi de la Comitetul Antitortură al Consiliului Europei, format din medici elveţieni, francezi şi din Republica Moldova, dar susţine că aceştia nu au tras nicio concluzie negativă.
"Ei au vizat doar condiţiile hoteliere din spital, încadrarea unităţii cu personal medical şi tratamentul aplicat pacienţilor, la acest din urmă capitol având o singură observaţie, şi anume că încă folosim şocuri electrice. Dar nici vorbă să ne fi spus că am făcut studii clinice pentru testarea unor medicamente în condiţii nelegale", a declarat Oros.
Directorul Spitalului de Neuropsihiatrie a precizat că în unitatea pe care o conduce se fac, într-adevăr, studii clinice, coordonate de patru medici-investigatori. Fiecare dintre aceştia conduce câte o echipă de medici care studiază efectele câte unui medicament.
"Toate cele patru programe de cercetare au în obiect doar medicamente care deja se găsesc pe piaţă şi toate sunt avizate de Ministerul Sănătăţii", a spus dr. Oros.
Acesta a menţionat că nu deţine nicio copie a raportului făcut în anul 2006 de medicii de la Comitetul Antitortură al Consiliului Europei, dar documentele care atestă afirmaţiile sale pot fi consultate la Ministerul Sănătăţii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO