AFP: Relaţiile din Rusia şi Polonia rămân dificile, după o ameliorare de scurtă durată

Relaţiile din Rusia şi Polonia, care au cunoscut o scurtă ameliorare după accidentul aviatic de la Smolensk, din urmă cu un an, au redevenit dificile, în urma concluziilor anchetei Moscovei, criticate aspru de Varşovia, comentează AFP.

Urmărește
8 afișări

Avionul preşedintelui polonez Lech Kaczynski s-a prăbuşit la 10 aprilie 2010 în timp ce încerca să aterizeze pe aeroportul din acest oraş din vestul Rusiei, în condiţii de ceaţă densă. În urma accidentului au murit toţi cei 96 de ocupanţi ai avionului, veniţi să asiste la ceremonia de comemorare a 70 de ani de la masacrarea a mii de ofiţeri polonezi de poliţia secretă sovietică la Katyn, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Reacţia autorităţilor ruse şi emoţia manifestată de numeroşi ruşi după accident nu au lăsat indiferente opinia publică şi elitele din Polonia.

Această dramă a accelerat ameliorarea relaţiilor între Rusia şi cea mai puternică dintre fostele state satelit ale URSS, angajată după sosirea la putere a pragmaticului premier liberal polonez, Donald Tusk, la sfârşitul lui 2007.

Recunoaşterea în termeni puternici de către Camera inferioară a Parlamentului rus, la sfârşitul lui 2010, a faptului că masacrul de la Katyn a fost ordonat de Stalin, prima recunoaştere oficială atât de clară a responsabilităţii regimului sovietic, a contribuit de asemenea la îmbunătăţirea realţiilor.

Această declaraţie a intervenit înaintea unei vizite de stat a lui Dmitri Medvedev în Polonia, prima a unui preşedinte rus la Varşovia după aproape nouă ani.

"În 2010, relaţiile ruso-poloneze au atins un nivel mai ridicat decât în ultimii 20 de ani, după dezmembrarea URSS", a declarat expertul rus Dmitri Trenin, directorul Centrului Carnegie din Moscova.

Dar publicarea, la începutul anului, de către Moscova, a raportului final privind catastrofa aeriană, care punea toată responsabilitatea pe seama părţii poloneze, a pus capăt rapid acestei apropieri.

Ruşii i-au acuzat pe piloţii polonezi că au încercat cu orice preţ să aterizeze la Smolensk, în timp ce Varşovia reproşează Moscovei că a omis erorile controlorilor de trafic aerian ruşi.

Un consilier al preşedintelui polonez a apreciat că raportul este "necinstit", iar opoziţia conservatoare, condusă de fratele geamăn al preşedintelui defunct, Jaroslaw Kaczynski, l-a calificat drept "lovitură pentru Polonia".

După publicarea acestui document, Tusk a recunoscut că relaţiile dintre Varşovia şi Moscova sunt "mai dificile" decât înainte de accident.

Un proiect privind instalarea unei baze militare americane în Polonia şi construirea unui gazoduct germano-rus prin Marea Baltică, prin ocolirea teritoriului polonez, sunt alte subiecte de tensiuni între cele două ţări.

Dacă Rusia ar fi recunoscut o mică parte din responsabilitate pentru catastrofa de la Smolensk, "aceasta ar fi facilitat lucrurile pentru toată lumea şi înainte de toate pentru Tusk", apreciază Trenin.

Astfel, declaraţiile lui Medvedev, care se va întâlni luni cu omologul său polonez, Bronislaw Komorowski, la Katyn, pentru comemorarea a 71 de ani de la masacru, apoi la Smolensk, pentru a marca un an de la catastrofa aeriană, vor fi urmărite cu atenţie.

"O ameliorarea definitivă a relaţiilor cu Rusia este posibilă, dar nu este garantată", a avertizat Komorowski, apreciind că pentru aceasta este necesară "o politică de lungă durată".

"Pentru a merge înainte, trebuie tranşată odată pentru totdeauna problema minciunilor din jurul masacrului de la Katyn. Toate documentele şi toate informaţiile privind această crimă trebuie declasificate şi toate victimele reabilitate", a adăugat el, subliniind că acesta este "obiectivul" întâlnirii sale cu Medvedev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici