AFP: Tensiunile privind repatrierea romilor se transformă în psihodramă înaintea summitului UE

Dezbaterea europeană privind repatrierea romilor din Franţa va deveni subiect pe agenda summitului UE de joi, consacrat iniţial unor subiecte economice şi de politică externă, comentează AFP.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului AFP: Tensiunile privind repatrierea romilor se transformă în psihodramă înaintea summitului UE

AFP: Tensiunile privind repatrierea romilor se transformă în psihodramă înaintea summitului UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Controversa, mult timp limitată la schimburi de replici între Paris şi Bucureşti, s-a acutizat marţi la Bruxelles, cu ameninţări privind declanşarea procedurii de infringement şi comparaţii cu deportările din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, înainte de a lua amploare miercuri.

După criticile la adresa Parisului formulate de comisarul european pentru Justiţie şi Drepturi fundamentale, luxemburgheza Viviane Reding, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a sugerat ca romii să fie preluaţi de Luxemburg.

Sarkozy intenţionează să dea explicaţii joi, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern, denunţând faptul că "Europa se exprimă în acest mod" în legătură cu acţiunile Franţei, a declarat un senator din partidul prezidenţial francez.

Sugestia lui Sarkozy a atras reacţia promptă a ministrului luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, care l-a acuzat de "reavoinţă", în timp ce preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-a anunţat susţinerea pentru Reding.

Şefii diplomaţiilor franceză şi luxemburgheză urmează să aibă joi o întâlnire, în timpul summitului european, pentru a detensiona situaţia.

Repatrierea romilor riscă să eclipseze subiectele de pe ordinea de zi a summitului, printre care se numără şi încercarea de a aplana divergenţele apărute între statele membre în legătură cu urmările crizei datoriilor. Un grup de lucru înfiinţat sub auspiciile preşedintelui UE, Herman Van Rompuy, urmează să prezinte în octombrie propuneri concrete privind înăsprirea disciplinei bugetare în statele membre, însă cei 27 de membri ai Uniunii au divergenţe în ceea ce priveşte adoptarea unor sancţiuni pentru ţările care nu respectă prevederile.

Din cauza acestui blocaj, Germania i-a cerut luni lui Van Rompuy să prezinte rapid "propuneri concrete", apreciind că ideile aflate în discuţie în prezent sunt "nebuloase".

Liderii UE urmează să discute şi despre un ajutor pentru Pakistan, ţară grav afectată de inundaţii, având în vedere şi un ajutor comercial care s-ar putea concretiza prin suspendarea drepturilor vamale pentru anumite produse provenite din această ţară. Pe ordinea de zi se mai află şi acordul de liber-schimb dintre UE şi Coreea de Sud, blocat de Italia, care se teme de consecinţele acestuia asupra industriei sale auto.

Şefii de stat şi de guvern ar urma şi să ia în discuţie relaţiile dintre UE şi partenerii strategici, în principal asiatici, dar şi rolul Uniunii în lume, într-un moment în care aceasta se teme de o marginalizare în procesul de mondializare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici