- Home
- Externe
- WASHINGTON, (16.03.2013, 19:40)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AFP: Washingtonul îşi restructurează scutul antirachetă, un semnal adresat Moscovei
Pentagonul, care a anunţat vineri o restructurare a programului său european antirachetă, caută o "alternativă" la programul luat în calcul iniţial, a declarat sâmbătă un oficial american, ceea ce pare să fie un gest de conciliere faţă de Rusia, comentează AFP.
Urmărește
785 afișări
AFP: Washingtonul îşi restructurează scutul antirachetă, un semnal adresat Moscovei
"Faza finală (a scutului NATO antirachetă) este restructurată din cauza tăierilor bugetare din Congres şi a evoluţiei tehnologiei. Scopul este căutarea unei alternative la planul iniţial", a declarat pentru AFP acest oficial din cadrul Administraţiei Obama.
Anunţând vineri la Pentagon o consolidare a apărării americane antirachetă faţă de o viitoare ameninţare nord-coreeană de natură balistică, secretarul Apărării Chuck Hagel a evocat o "restructurare" a programului NATO antirachetă menită să facă faţă unei ameninţări iraniene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Concret, sunt prevăzute în continuare, atât instalarea în Turcia a unui radar de tip TPY-2, conceput pentru detectarea unor tiruri de rachete balistice şi a traiectoriilor acestora, cât şi instalarea, până în 2018, a unui număr de 24 de rachete de interceptare de tip SM3-IIA în România şi tot pe atâtea în Polonia.
Începând din 2022, o nouă variantă, SM3-IIB, urma, de asemenea, să fie implementată la aceste instalaţii. "Nu intenţionăm să o mai facem, dar vom continua să avem acelaşi număr de interceptori", a dat asigurări numărul trei în ierarhia Pentagonului, James Miller.
Racheta de tip SM3 are la bord un "vehicul" care, în versiunea IIA, are o viteză de 4,5 kilometri pe secundă. Însă în versiunea IIB, în curs de creare, viteza ar urma să treacă la 5,5 kilometri pe secundă, făcând-o mai eficientă împotriva rachetelor de tip intercontinental, potrivit Arms Control Association.
Acest ultim punct îngrijorează autorităţile ruse, care se tem că scutul european antirachetă ar putea să fie îndreptat împotriva Rusiei, ameninţându-i capacitatea de disuasiune nucleară.
"Nu s-a pus niciodată problema Rusiei, ci cea de a furniza o apărare antirachetă aliaţilor noştri din Europa împotriva unor ameninţări dinspre Iran", a reiterat oficialul din cadrul Administraţiei, sub protecţia anonimatului.
Însă "oficiali ruşi au spus că vor participa la un nou ciclu de negocieri privind controlul armelor doar dacă Statele Unite răspund îngrijorărilor lor", afirmă, într-un articol, Tom Collina, un expert din cadrul Arms Control Association.
Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi-a exprimat, totuşi, recent, intenţia de a negocia cu Moscova o reducere suplimentară a arsenalului nuclear al celor două ţări, după adoptarea Tratatului de dezarmare START la sfârşitul lui 2010.
Însă, după semnarea acestui Tratat, negocierile privind dezarmarea nucleară a celor două foste ţări rivale în timpul Războiului Rece s-au blocat.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe