Africa de Sud: preşedintele este acuzat că a ascuns furtul a 4 milioane de dolari

Fostul şef al serviciilor secrete l-a denunţat Justiţiei pe Cyril Ramaphosa.

Urmărește
383 afișări
Imaginea articolului Africa de Sud: preşedintele este acuzat că a ascuns furtul a 4 milioane de dolari

Africa de Sud: preşedintele este acuzat că a ascuns furtul a 4 milioane de dolari

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa este acuzat că ar fi cumpărat tăcerea a 4 hoţi care i-au furat milioane de dolari, după ce i-a bătut, ca să nu spună nimic.

Totul pentru a evita întrebările jenante despre comoară. Este ipoteza susţinută de fostul şef al informaţiilor Arthur Fraser, un prieten al fostului preşedinte Zuma. Respectivul l-a dat în judecată săptămâna trecută pe actualul şef al statului pentru că a ascuns dispariţia a peste 4 milioane de dolari din ferma sa Phala Phala, în februarie 2020.

Povestea milioanelor de la Phala Phala pare neînesemnată, într-o ţară cu corupţie şi inegalităţi, unde fostul preşedinte Zuma a fost condamnat în 2021 pentru că a conceput un sistem de furt cronic de bani, în aproape un deceniu la putere publică, în relaţie cu oameni de afaceri (fraţii Gupta, arestaţi acum câteva săptămâni, în exilul din Dubai).

Bani făcuţi din vaci?

Dar Ramaphosa, fostul sindicalist în vârstă de 69 de ani, făcuse din transparenţă cartea sa de vizită. Iar povestea asta nu-i face bine. „În viaţa mea nu am furat niciodată un ban”, a spus  Ramaphosa. „Sunt fermier. Un crescător. Aceşti bani sunt legaţi de cumpărarea şi vânzarea de animale şi din vânat”.
Phala Phala, în provincia Limpopo, este o proprietate de vite şi de vânat. Preşedintele, mare iubitor de vaci autohtone (a scris o carte despre cele din rasa Ankole, „Vitele veacurilor”) a recunoscut furtul, fără a explica însă alegerea de a păstra confidenţialitatea.

„Ei folosesc această poveste din motive politice”, zice Ramaphosa. De altfel, fostul director general al Agenţiei Naţionale de Securitate, Arthur Fraser, este un prieten cu Jacob Zuma, care îşi urăşte de moarte succesorul aflat la putere.

În declaraţia sa către Justiţie, Fraser a spus că preşedintele nu a raportat incidentul la poliţie, ci a dat sarcina „în privat” şefului gărzii prezidenţiale, generalul Roode, de a-i găsi pe făptuitori şi de a recupera banii. Cei 4 au fost prinşi făcând trafic şi cheltuind banii în Africa de Sud şi în Namibia. Tăcerea lor ar fi fost cumpărată cu 9.000 de euro de fiecare.

Cu interese de la finanţe la minerit, Ramaphosa este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Africa de Sud.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici