Vaccinul COVID-19 pe bază de ARNm, produs la centrul de vaccinuri din Africa de Sud şi sprijinit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ar putea primi aprobare abia în trei ani, în cazul în care companiile nu îşi împărtăşesc tehnologia şi datele, a declarat vineri un oficial al OMS.
Centrul de transfer tehnologic din Africa de Sud, susţinut de OMS, a fost înfiinţat în iunie, astfel încât să ofere naţiunilor mai sărace fundamentul necesar pentru a produce vaccinuri COVID-19. Centrul din Africa de Sud a fost creat după ce liderii de piaţă ai vaccinului COVID cu ARNm – Pfizer, BioNTech şi Moderna – au refuzat o solicitare a OMS de a-şi împărtăşi tehnologia şi expertiza, informează Reuters
Coordonatorul iniţiativei OMS pentru cercetarea în domeniul vaccinurilor, Martin Friede, a declarat că, în cazul în care companiile care deţin vaccinuri COVID aprobate sau date clinice în stadiu avansat îşi împărtăşesc tehnologia şi datele cu consorţiul, vaccinul produs în Africa de Sud ar putea fi aprobat în 12 până la 18 luni.
„Ar putea dura 12 luni dacă ar exista un parteneriat cu o companie care are deja un vaccin aprobat. În caz contrar, este vorba mai degrabă de 24 până la 36 de luni, în funcţie de care este procesul de aprobare”, a explicat coordonatorul iniţiativei OMS pentru cercetarea în domeniul vaccinurilor, Martin Friede.
Afrigen Biologics din Africa de Sud, care a făcut parte din consorţiul OMS, a declarat joi că a folosit secvenţa disponibilă publicului a vaccinului cu ARNm al Moderna, ca să realizeze propria versiune a vaccinului.
Martin Friede a declarat că vaccinul va intra în primele teste clinice în al patrulea trimestru al acestui an.
Potrivit ultimelor date OMS, Africa de Sud a înregistrat de la începutul pandemiei 3.612.809 de infectări şi 98.400 de decese.