Africa de Sud: Violenţele împotriva imigranţilor s-au extins

Violenţele împotriva imigranţilor s-au răspândit în al doilea mare oraş din Africa de Sud, Cape Town, unde atacurile i-au vizat pe cetăţenii din Somalia şi Zimbabwe, ale căror case şi magazine au fost jefuite, a anunţat vineri poliţia.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului Africa de Sud: Violenţele împotriva imigranţilor s-au extins

Africa de Sud: Violenţele împotriva imigranţilor s-au extins (Imagine: Mediafax Foto)

Sute de imigranţi africani au fost evacuaţi în timpul nopţii dintr-o tabără din apropierea oraşului Cape Town, centrul industriei turistice a Africii de Sud. Magazinele somalezilor au fost de asemenea prădate şi în oraşul Knysna, o staţiune de pe coasta sud-vestică.

"Nu cunoaştem numărul exact al magazinelor jefuite şi arse, dar sunt foarte multe", a declarat Billy Jones din cadrul polţiei din Western Cape, care a precizat că un somalez a decedat, dar nu se ştie dacă moartea sa are legătură cu violenţele.

Cel puţin 42 de persoane au fost ucise şi peste 25.000 alungate din locuinţe în cele 12 zile de atacuri ale mulţimii care acuză imigranţii africani că le-au ocupat locurile de muncă şi încurajează infracţionalitatea. Peste 500 de persoane au fost arestate.

Revoltele au început în regiunile din jurul oraşului Johannesburg, dar s-au răspândit către alte provincii. Autorităţile au declarat că un bărbat din Malawi a fost împuşcat în Durban în cursul nopţii şi alţi trei străini au fost înjunghiaţi în atacuri separate în provincia Nord-Vest.

Poliţia se aşteaptă la mai multe atacuri la sfârşitul săptămânii şi a declarat că va cere ajutor suplimentar din partea armatei dacă va fi necesar.

Militarii s-au alăturat poliţiei în operaţiunile din zona oraşului Johannesburg. Preşedintele Thabo Mbeki a aprobat intervenţia armatei pentru calmarea revoltelor care ameninţă stabilitatea celei mai puternice economii africane. Moneda sud-africană s-a depreciat simţitor la începutul săptămânii ca urmare a violenţelor.

Violenţele survin pe fondul crizei provocate de reformele economice ale lui Mbeki în favoarea mediului de afaceri. Creşterea preţurilor la alimente şi carburanţi a contribuit la intensificarea tensiunilor între cetăţenii ţării şi imigranţi până la izbucnirea conflictului. Violenţele au afectat şi mediul de afaceri.

Oficialii din domeniul turismului, ramură importantă a economiei africane, se tem că turiştii străini vor evita regiunea. Mai multe Guverne occidentale au lansat avertismente cu privire la călătoriile în Africa de Sud, iar companiile de turism anunţă tot mai multe anulări ale rezervărilor.

Aproape un milion de sud-africani îşi câştigă existenţa din turism, care echivalează cu 8 la sută din Produsul Intern Brut, statul sperând să atragă încă jumătate de milion de turişti cu prilejul Cupei Mondiale la fotbal în 2010.

"Aceste violenţe indică o ignoranţă totală şi o societate foarte dornică de varsare de sânge", a declarat George Pambason, director al Alianţei pentru refugiaţi în Africa de Sud cu sediul la Cape Town. "Cum pot găzdui lumea dacă nu pot trăi alături de oameni care sunt diferiţi de ei?", a adăugat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici