Potrivit unui comunicat al CE, programul de lucru al Euratom pentru perioada 2021-2022 prezintă obiectivele şi domeniile tematice specifice. Acestea vor primi finanţare în valoare de 300 de milioane de euro, iar investiţiile vor sprijini cercetarea în domeniul fuziunii, vor contribui la îmbunătăţirea în continuare a securităţii nucleare şi a protecţiei radiologice, precum şi la stimularea aplicaţiilor neenergetice ale tehnologiei nucleare.
Programul de lucru contribuie la eforturile UE de a dezvolta în continuare poziţia de lider tehnologic şi de a promova excelenţa în cercetarea şi inovarea în domeniul nuclear. Cererile de propuneri din acest an se concentrează asupra domeniului medical.
„Programul pentru cercetare şi formare al Euratom pentru perioada 2021-2022 ne va pregăti pentru viitor. Mă bucur că noul program de lucru urmăreşte să sporească coordonarea cu statele membre prin intermediul parteneriatelor şi să abordeze mai mult decât aspectele energetice tradiţionale de importanţă majoră, cum ar fi securitatea nucleară, axându-se şi pe probleme societale precum sănătatea şi educaţia”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.
Conform CE, propunerile se pot depune începând cu data de 7 iulie.