- Home
- Externe
- KIEV, (07.05.2014, 14:05)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Agresivitatea rusă ar putea declanşa un conflict sângeros, avertizează liderul tătarilor din Crimeea
Liderul tătarilor, căruia i-a fost interzis accesul în Crimeea după ce a respins "anexarea" acesteia de către Rusia, denunţă "revenirea la cele mai rele zile ale URSS" şi vorbeşte despre riscul unui conflict sângeros pe care l-ar putea declanşa "bădărănia" rusă faţă de această minoritate musulmană.
Urmărește
566 afișări
Agresivitatea rusă ar putea declanşa un conflict sângeros, avertizează liderul tătarilor din Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Mustafa Djemilev, în vârstă de 70 de ani, născut în Crimeea, avea doar un an când familia sa a fost deportată, la fel ca alte zeci de mii în Uzbekistan, la ordinul lui Stalin, relatează AFP.
El şi-a consacrat viaţa luptei pentru dreptul tătarilor de a trăi pe pământul lor de origine şi a petrecut circa 50 de ani în lagăre pentru activităţile sale "antisovietice".
"Comportamentul ruşilor în prezent este inadecvat. Revenim la epoca sovietică. Nu este chiar stalinism, dar este departe de ce s-a obţinut prin perestroika", explică el într-un interviu pentru AFP, într-o cafenea uzbecă din Kiev.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Patria nu este de vânzare
El a avut o lungă întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin înaintea referendumului controversat din 16 martie, care a condus la alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, pe care tătarii, care reprezintă aproximativ 12 la sută din populaţia Crimeei, l-au boicotat în mare parte.
"Mi-a promis că Rusia va face pentru tătari mai mult decât a făcut Ucraina în 23 de ani de independenţă", povesteşte el. "Am impresia că voia cel puţin neutralitate din partea noastră".
Au urmat mai multe gesturi, între care un decret prezidenţial privind reabilitarea tătarilor "pentru a ne demonstra că puterea rusă este bună şi pentru a ne face să salutăm anexarea".
"Nu ne vom pune patria la licitaţie. Viitorul nostru este în cadrul Ucrainei independente şi democratice", explică Djemilev, care este deputat al partidului Batkivşcina al fostului premier Iulia Timoşenko.
Medjlis, Adunarea tătarilor, este în prezent singura clădire din Crimeea (în capitala Simferopol) pe care este arborat în continuare drapelul ucrainean.
"Este ca o bucată de pânză roşie pentru un taur", povesteşte el, denunţând o tentativă recentă a proruşilor de a-l înlocui cu cel rusesc.
"I-am spus lui Putin că nu se pot face astfel de referendumuri. I-am spus că îi voi găsi sate în Crimeea care ar vota alipirea la Japonia, Statele Unite sau Turcia", a adăugat el.
Bădărănie flagrantă
Lui Mustafa Djemilev i-a fost interzis recent accesul în Rusia timp de cinci ani şi a fost întors de două ori de la frontieră în timp ce încerca să meargă în Crimeea.
Circa 3.000 de tătari s-au reunit la sfârşitul săptămânii trecute şi au străpuns cordoanele de securitate pentru a-l întâmpina de cealaltă parte a liniei de demarcaţie dintre Ucraina şi Crimeea, după ciocniri cu forţele de ordine.
În urma acestui incident, autorităţile Crimeei controlate de Moscova au ameninţat cu urmărirea tătarilor pentru "extremism".
"Este o bădărănie flagrantă pe care tătarii nu o vor accepta niciodată", lansează Mustafa Djemilev.
"Când puterea ocupanţilor îi dictează poporului autohton cine poate trăi în Crimeea şi cine nu, este o cale periculoasă care duce la conflicte grave", avertizează el.
Potrivit lui, situaţia devine din ce în ce mai complicată pentru tătarii din peninsulă.
"Ei sunt agresaţi de cazaci (miliţii proruse) beţi, unii sunt întrebaţi de vecini când intenţionează să plece pentru a li se ocupa apartamentele ...", povesteşte el.
În timp ce consideră puţin probabilă o deportare "în vagoane de marfă" ca în timpul lui Stalin, el crede totuşi că ruşii vor face în schimb în aşa fel încât tătarii să plece ei înşişi, ca în secolul al XVIII-lea, după prima cucerire rusă a Crimeei.
"Ei au eliminat elitele, au expropriat terenurile şi ne-au batjocorit sentimentele religioase. Ei au obligat tătarii să plece. Rezultatul: sunt de 10 până la 15 ori mai mulţi tătari din Crimeea în Turcia decât în Crimeea", povesteşte el.
Potrivit lui, aproximativ 5.000 de persoane au părăsit deja Crimeea pentru Ucraina occidentală de la ocuparea rusă, în martie.
"Este vorba despre femei, copii şi bătrâni. Bărbaţii s-au întors. Nu trebuie să părăsim Crimeea indiferent de circumstanţe", a adăugat el.
"Ne-am luptat timp de 50 de ani pentru a reveni pe pământurile noastre şi nu am vărsat nicio picătură de sânge. În prezent, situaţia este de aşa natură încât nu ni se mai poate garanta că acest lucru se va petrece în acelaşi fel", a explicat el.
"Suntem împotriva" înfiinţării unei gherile, dar "nu putem exclude nimic", iar "acest lucru ne scapă de sub control" dacă oamenii "vor să se răzbune pentru umilirea" pe care sunt pe cale să o suporte, a conchis el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe