Agricultura Poloniei se modernizează rapid, la zece ani de la aderarea la UE

Cu fonduri europene în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro şi alte 42,4 miliarde alocate în bugetul UE pentru 2014-2020, agricultura Poloniei se reformează şi se modernizează rapid, la zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Urmărește
986 afișări
Imaginea articolului Agricultura Poloniei se modernizează rapid, la zece ani de la aderarea la UE

Agricultura Poloniei se modernizează rapid, la zece ani de la aderarea la UE (Imagine: Andrei Pungovschi / Mediafax Foto)

"Înainte, Polonia era un importator net de produse agricole. În prezent, suntem un mare exportator, cu vânzări de aproape 20 de miliarde de euro şi un excedent de aproape şase miliarde", explică ministrul polonez al Agriculturii, Marek Sawicki.

În prezent, 76 la sută din exporturile alimentare poloneze merg spre ţările UE.

În plus, veniturile reale pe cap de lucrător în agricultură au crescut cu aproape 70 la sută între 2005 şi 2013, comparativ cu media europeană de plus 29 la sută, potrivit Eurostat. Polonia a devenit o piaţă importantă pentru utilaje şi investiţii agricole.

"În zece ani, am dublat producţia de păsări şi am crescut cu 30 la sută producţia de lapte şi produse lactate. Am devenit primul producător de ciuperci de Paris, devansând Olanda. Suntem primul exportator de mere din lume, înaintea chinezilor", exemplifică ministrul Agriculturii.

De altfel, la Regnow, în centrul ţării, o asociaţie cu 48 de cultivatori exploatează 800 de hectare de livezi şi dispun de un centru imens de sortare şi depozitare a merelor, considerat una dintre "bijuteriile" agriculturii poloneze. "Este una dintre cele mai moderne afaceri din Europa", spune cu mândrie Roman Jagielinski, preşedintele grupului.

Construirea centrului de la Regnow, care dispune de imense camere frigorifice şi o linie de triere a fructelor, a costat aproximativ 50 de milioane de euro, iar 75 la sută din sumă a fost rambursată de UE.

Cu o capacitate de depozitare de 18.000 de tone de fructe, centrul, în curs de dezvoltare, va avea în curând capacitatea de a tria şi a păstra până la 60.000 de tone de mere pe an, însă obiectivul cultivatorilor este 100.000 de tone.

"Merele noastre se află pe pieţele de la Lisabona până la Vladivostok, de la Oslo la Atena", spune, la rândul său, fostul ministru al Agriculturii din perioada 1995-1996.

- Schimbări structurale

Cei zece ani de când Polonia este membră UE au adus schimbări structurale, dar şi diferenţe semnificative între fermele şi regiunile din ţară.

Din cele aproximativ 1,4 milioane de ferme, o treime nu au în continuare activitate, în timp ce aproape 250.000 asigură 80 la sută din producţia agricolă a Poloniei, spune Piotr Novak, sociolog la Universitatea Jagiellona din Cracovia.

Cu toate acestea, suprafaţa medie de exploatare este în creştere, de la 7,5 hectare la peste 10,5 de hectare, potrivit Ministerului Agriculturii.

În pofida scăderii numărului de ferme şi de agricultori, populaţia este în creştere în zonele rurale.

"Modul de gândire al agriculturilor s-a schimbat, asemenea întregii opinii publice. Până la începutul anilor 2000, agricultura era considerată o problemă de rezolvat. De atunci, a devenit o soluţie pentru alte probleme din Polonia, mai ales prin potenţialul de export, care generează noi locuri de muncă", explică Marek Sawicki.

Înainte de extinderea UE din mai 2004, ţăranii polonezi erau foarte reticenţi şi chiar ostili. În prezent, şi-au schimbat opinia. "Proporţia agricultorilor care au o opinie pozitivă despre Uniunea Europeană atinge 75 la sută", menţionează Jerzy Wilkin, expert pe probleme de economie agricolă la Universitatea din Varşovia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici