Ahmadinejad a depus jurământul în faţa Parlamentului - VIDEO
Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a depus jurământul miercuri în faţa Parlamentului, după realegerea sa la scrutinul din 12 iunie.
Ahmadinejad a depus jurământul în faţa Parlamentului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cu această ocazie, el a declarat că scrutinul prezidenţial a fost începutul unor "schimbări importante în Iran şi în lume".
"Epopeea alegerilor prezidenţiale de la 12 iunie este începutul schimbărilor importante în Iran şi în lume", a declarat preşedintele în faţa Parlamentului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marco Rubio discută cu premierul israelian despre Iran şi ostaticii din Gaza
-
Trump numeşte fostul patron al unor lanţuri de fast-food în funcţia de ambasador în UE
-
Trump desemnează gruparea Houthi drept „organizaţie teroristă străină”
De asemenea, el a promis că Iranul va continua să reziste în faţa puterilor "opresive".
"Vom rezista în faţa (ţărilor) opresive şi vom continua să acţionăm pentru modificarea mecanismelor discriminatorii din lume, în beneficiul tuturor naţiunilor", a afirmat Ahmadinejad.
În acelaşi timp, forţele de ordine şi miliţiile islamiste au dispersat sute de manifestanţi ai opoziţiei care încercau să se reunească în faţa clădirii Parlamentului, potrivit unui martor.
"Forţele de ordine şi bassij (miliţii islamiste) au dispersat câteva sute de opozanţi care strigau sloganuri împotriva lui Mahmoud Ahmadinejad", a declarat acest martor.
Poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţi.
Magazinele situate în jurul cladirii Parlamentului sunt inchise.
Mici grupuri de manifestanţi au încercat să se reunească şi pe bulevardul Jomhouri, situat la câteva sute de metri de Parlament, dar poliţia, omniprezentă, i-a împiedicat.
Mai multe grupuri de manifestanţi au lansat apeluri pentru adunarea în faţa Parlamentului, pentru a protesta faţă de alegerea contestată a preşedintelui Ahmadinejad.
Potrivit unui alt martor, mai multe persoane au fost arestate de poliţişti.
"Dacă oamenii nu respectă ordinele de a părăsi locul, poliţia îi arestează. Am văzut o persoană arestată sub ochii mei", a declarat un martor în faţa Parlamentului.
Doi ziarişti iranieni, arestaţi
"Mir Hamid Hassanzadeh (...) a fost în timpul prezidenţialelor directorul site-ului Ghalamnews. El a fost arestat pentru acest motiv. Săptămâna trecută el a renunţat la acest post", a relatat cotidianul reformator Sarmayeh, adăugând că jurnalistul a fost arestat "din ordinul tribunalului revoluţionar de la Teheran".
Pe de altă parte, cotidianul Sarmayeh a afirmat că Reza Nurbakhsh, redactorul şef al cotidianului Farhikhtegan, care a susţinut candidatura lui Mir Hossein Moussavi, a fost arestat marţi.
Fost săptămânal, transformat în cotidian înaintea prezidenţialelor de la 12 iunie, Farhikhtegan aparţine Universităţii libere islamice.
După prezidenţialele de la 12 iunie, autorităţile au arestat numeroşi ziarişti.
Mousavi: Arestările din Iran nu vor opri mişcările de protest
"După alegeri, am asistat la naşterea unui puternic sentiment naţional (....) care a acaparat diferite grupuri ale societăţii", a precizat Mir Hossein Mousavi, la câteva ore după ceremonia oficială de învestitură a lui Ahmadinejad, pe care a boicotat-o liderul opoziţiei.
"Anumiţi oameni au crezut că prin reţinerea persoanelor despre care credeau că erau liderii protestelor problema va fi soluţionată. Dar mişcarea a continuat în ţară şi a demonstrat că reţinerile nu vor avea efect", a adăugat el pe site-ul său Ghalamnews.
Mousavi a dezminţit acuzaţiile formulate de conservatori potrivit cărora susţinătorii săi conspirau în vederea organizării unei "revoluţii de catifea", considerându-le "nefondate". El a reiterat faptul că mişcarea de opoziţie nu are legături cu străinătatea.
Autorităţile iraniene au criticat frecvent ţările occidentale că doresc să destabilizeze Republica islamică. Conservatorul moderat Mir Hossein Moussavi şi reformatorul Mehdi Karoubi, ambii candidaţi la alegerile prezidenţiale de la 12 iunie, au făcut referire la fraude electrorale şi au cerut mereu anularea scrutinului.
Anunţul victoriei lui Ahmadinejad cu circa 63 la sută din voturi a generat în Iran una din cele mai grave crize politice de la instaurarea în 1979 a Republicii islamice, cu manifestaţii ale susţinătorilor candidaţilor învinşi.
Sute de arestări au fost efectuate în rândul membrilor opoziţiei. Cea mai mare parte a persoanelor reţinute a fost eliberată, dar alţi 100 sunt judecaţi de sâmbătă pentru participarea la mişcările constestare.
Acuzaţi de perturbarea ordinii publice şi atentare la siguranţa naţională, protestatarii riscă până la cinci ani de închisoare. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi ca fiind "mohareb" ("duşmani ai lui Allah"), riscă pedeapsa cu moartea.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO