AI: Discriminarea minorităţilor şi abuzurile autorităţilor din România, motive de îngrijorare

Discriminarea romilor şi a minorităţilor sexuale, abuzurile poliţiştilor şi situaţia îngrijorătoare înregistrată în spitalele de psihiatrie reprezintă în continuare surse de preocupare în România, avertizează Amnesty International în raportul privind situaţia drepturilor omului pe 2008.

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului AI: Discriminarea minorităţilor şi abuzurile autorităţilor din România, motive de îngrijorare

AI: Discriminarea minorităţilor şi abuzurile autorităţilor din România, motive de îngrijorare (Imagine: Mediafax Foto)

Raportul organizaţiei, aminteşte că în cursul anului 2007 presupusa implicare a României în programul detenţiilor secrete şi extrădărilor extraordinare a reprezentat o sursă de îngrijorare. Parlamentul European a concluzionat, în februarie 2007, că România şi Polonia nu au desfăşurat anchete adecvate pe fondul acuzaţiilor potrivit cărora Statele Unite ar fi operat centre secrete de detenţie pe teritoriile celor două ţări.

Executivul european a criticat ancheta superficială demarată de autorităţile de la Bucureşti şi şi-a exprimat îngrijorarea privind incapacitatea Guvernului român de a controla activităţile desfăşurate de armata americană la bazele militare de pe teritoriul României, precizează raportul AI.

Un al doilea raport, dat publicităţii în iunie de către raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (PACE), Dick Marty, a prezentat noi dovezi privind încarcerea unor "deţinuţi importanţi" în centre din România şi Polonia. România a negat în repetate rânduri orice implicare în programul CIA şi a subliniat că o comisie de anchetă înfiinţată de Guvernul român a concluzionat că acuzaţiile aduse sunt nefondate, menţionează documentul organizaţiei.

Minorităţile, în special romii, continuă să fie discriminate, în domeniul profesional, educaţional şi medical şi al locuinţelor. AI citează raportul publicat de UNICEF în martie 2007 potrivit căruia 70 la sută din gospodăriile romilor nu beneficiază de apă curentă iar segregarea rămâne o problemă pentru copii romi în şcolile din România.

Raportul AI aminteşte de declaraţiile ostile la adresa romilor făcute de unii politicieni români, printre care preşedintele Traian Băsescu şi fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, şi de tensiunile din Italia după înregistrarea mai multor infracţiuni atribuite imigranţilor români de origine romă.

AI denunţă protestele violente înregistrate în timpul paradei GayFest organizate în iunie 2007 la Bucureşti faţă de care au protestat şi Biserica Ortodoxă Română şi mai mulţi politicieni.

Raportul aminteşte, de asemenea, despre incidentele înregistrate în Kosovo în cursul unei manifestaţii, soldate cu moartea a două persoane în urma intervenţiei jandarmilor români, fără ca MINUK să poată atribui responsabilitatea trupelor române.

La capitolul abuzurilor comise de poliţia română, AI menţionează verdictul favorabil acordat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) unui cetăţean rom din Mangalia, după acuzaţiile de agresiune fizică depuse de acesta la adresa poliţiei locale. România a încălcat, a decis CEDO, normele privind interzicerea tratamentului inuman şi degradant şi a discriminării, precizează AI.

Raportul aminteşte de semnalele de alarmă trase de mai multe organizaţii locale privind încălcarea drepturilor pacienţilor internaţi în spitalele de psihiatrie, precum malnutriţia, lipsa unui tratament adecvat, aplicarea unor măsuri abuzive, precum cele de izolare a bolnavilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici