- Home
- Externe
- IERUSALIM, (27.05.2015, 13:19)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AI: Hamas a folosit războiul din Fâşia Gaza pentru a executa palestinieni acuzaţi că susţin Israelul
Gruparea islamistă Hamas s-a folosit de războiul de vara trecută cu Israelul în Fâşia Gaza pentru a executa extrajudiciar cel puţin 23 de palestinieni acuzaţi de colaborare cu Israelul şi pentru a tortura alte zeci, inclusiv rivali politici, acuză miercuri Amnesty International într-un raport.
Urmărește
175 afișări
AI: Hamas a folosit războiul din Fâşia Gaza pentru a executa palestinieni acuzaţi că susţin Israelul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Amnesty International (AI) afirmă că mulţi dintre palestinienii ucişi în iulie şi august erau vizaţi în procese aflate pe rol la momentul respectiv, în care erau acuzaţi de colaborare sau aşteptau rezultatul unor acţiuni în apel împotriva unor sentinţe la moarte pronunţate de către un tribunal militar din oraşul Gaza pentru acuzaţii similare. Doi palestinieni erau condamnaţi şi îşi ispăşeau pedepsele atunci când au fost executaţi, relatează The New York Times (NYT) în ediţia electronică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Amnesty subliniază că mulţi au fost condamnaţi de tribunale în care procedurile au fost "extrem de inechitabile".
"În haosul conflictului, administraţia de facto a Hamas a dat frâu liber forţelor sale de securitate să comită abuzuri îngrozitoare, inclusiv asupra unor persoane aflate în custodie", a declarat la Londra Philip Luther, directorul Programului AI pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, citat într-un comunicat. "Aceste acţiuni terifiante, unele dintre ele asimilabile crimelor de război, au avut ca scop răzbunarea şi să semene frică în Fâşia Gaza", a adaugat el.
Hamas, care nu a recunoscut execuţiile, a răspuns acuzând Israelul de faptul că a creat "haosul" războiului. Mushir al-Masri, un purtător de cuvânt al grupării, a declarat că Israelul a atacat serviciile de securitate din Gaza, împiedicându-le să gestioneze afacerile interne palestiniene în mod corespunzător.
"Raportul Amnesty despre Hamas este necesar să fie mai exact", a declarat telefonic al-Masri pentru NYT. "Hamas nu şi-a asumat responsabilitatea pentru uciderea colaboratorilor în timpul războiului", a subliniat el. "A fost emis un comunicat de presă al unui grup de facţiuni din cadrul rezistenţei palestiniene. Hamas nu face parte din el", a precizat acesta.
Amnesty acuză Israelul şi aripa armată a Hamas, în rapoarte publicate în ultima perioadă, că au comis crime de război vara trecută. Israelul a dat dovadă de "indiferenţă totală" faţă de drepturile omului şi a atacat zone rezidenţiale, omorând numeroşi civili, acuză organizaţia nonguvernamentală (ONG).
Grupări armate palestiniene, innclusiv aripa militară a Hamas, au lansat orbeşte mii de rachete şi mortiere către zone civile din Israel, potrivit ONG-ului, şi au pus în pericol civili palestinieni lansând rachete din zone civile, inclusiv din şcoli şi spitale din Gaza.
Aproxximativ 2.200 de palestinieni, inclusiv peste 500 de copii, au fost ucişi în timpul conflictului, potrivit ONU, dar şi peste 70 de israelieni, marea majoritate militari.
La o zi după ce Israelul a asasinat trei comandanţi de rang înalt din cadrul Hamas în Gaza, până la 18 palestinieni au fost executaţi în public, pe 22 august, aparent un avertisment transmis locuitorilor Fâşiei Gaza.
Bărbaţi purtând tricouri şi pantaloni de culoare închisă şi cu faţa acoperită de cagule i-au plimbat pe şapte dintre presupuşii colaboratori - încătuşaţi şi cu feţele acoperite - până la o moschee din centru, după rugăciunea de vineri.
Execuţiile, fotografiate şi mediatizate, au făcut parte dintr-o operaţiune - "Gâturi strangulate" - al cărei scop a fost să instaleze frica şi să regleze conturi, acuză Amnesty.
Unul dintre bărbaţii executaţi, Atta Najjar, a fost ofiţer de poliţie în cadrul Autorităţii Palestiniene (AP), îndepărtate de la putere în Fâşia Gaza de către Hamas în 2007. Potrivit Amnesty, Najjar, care prezenta o dizabilitate mintală, a fost arestat în 2009, a fost condamnat pentru colaborare cu Israelul şi ispăşea cei 15 ani de închisoare la care a fost condamnat de un tribunal militar.
Un frate al lui Najjar, care nu a fost identificat, a declarat pentru Amnesty că acesta a fost atins de aproximativ 30 de gloanţe şi că prezenta urme de tortură pe corp. "Avea mâinile şi picioarele rupte", a declarat el, adăugând că "trupul îi era ca şi când ar fi fost pus într-un sac şi zdrobit".
Hamas a răpit, interogat şi torturat zeci de alţi palestinieni, inclusiv membri şi susţinători Fatah, principala formaţiune din cadrul AP şi rivala Hamas, potrivit Amnesty. Unii dintre ei au fost încarceraţi şi supuşi unor abuzuri într-o clinică dezafectată din incinta Shifa, principalul spital din oraşul Gaza.
Militanţi au tras în noaptea de marţi spre miercuri o rachetă către Israel, potrivit armatei israeliene. Racheta a căzut în apropiere de Gan Yavne, un oraş de lângă portul Ashdod, fără să provoace victime sau pagube. Ca ripostă, forţele aeriene israeliene au atacat patru ţinte în Fâşia Gaza miercuri dimineaţa.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe