AIEA: Centrala nucleară din Ucraina a fost bombardată

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care se află sub control rusesc, a fost zguduită duminică de bombardamente, atrăgând condamnarea şefului organismului de supraveghere nucleară al ONU, care a declarat că astfel de atacuri riscă un dezastru nuclear major, relatează Reuters.

Urmărește
4631 afișări
Imaginea articolului AIEA: Centrala nucleară din Ucraina a fost bombardată

AIEA: Centrala nucleară din Ucraina a fost bombardată

Bombardamentele repetate asupra centralei din sudul Ucrainei au stârnit îngrijorare cu privire la potenţialul unui accident grav la doar 500 km de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Chornobîl din 1986.

Mai mult de o duzină de explozii au zguduit sâmbătă seara şi duminică centrala Zaporojie, al cărei control a fost preluat de Rusia la scurt timp după invazia Ucrainei din februarie, a declarat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

O echipă a AIEA aflată la faţa locului a declarat că au fost avariate unele clădiri, sisteme şi echipamente de la centrală, cea mai mare din Europa. Echipa AIEA a putut vedea unele dintre explozii de la ferestrele lor.

"Veştile primite de la echipa noastră ieri şi în această dimineaţă sunt extrem de îngrijorătoare", a declarat Rafael Grossi, şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU. "Au avut loc explozii pe locul acestei importante centrale nucleare, ceea ce este complet inacceptabil. Oricine se află în spatele acestui lucru, trebuie să înceteze imediat. Aşa cum am mai spus de multe ori, vă jucaţi cu focul!"

Centrala nucleară din Zaporojie are şase reactoare VVER-1000 V-320 de concepţie sovietică, răcite şi moderate cu apă, care conţin uraniu 235, care are un timp de înjumătăţire de peste 700 de milioane de ani.

Reactoarele sunt oprite, dar există riscul ca combustibilul nuclear să se supraîncălzească dacă ar fi întreruptă alimentarea cu energie electrică care acţionează sistemele de răcire. Bombardamentele au tăiat în repetate rânduri liniile electrice.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a tras cu obuze asupra liniilor electrice care alimentează centrala, în timp ce TASS a raportat că unele dintre instalaţiile de depozitare ale site-ului au fost lovite, citând un oficial al operatorului rus de energie nucleară Rosenergoatom.

"Au bombardat nu numai ieri, ci şi astăzi, bombardează chiar acum", a declarat Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom, adăugând că orice atac reprezintă o ameninţare la adresa securităţii nucleare.

Karchaa a declarat că obuzele au fost trase în apropierea unei instalaţii de depozitare a deşeurilor nucleare uscate şi a unei clădiri care adăposteşte combustibil nuclear uzat proaspăt, dar că în prezent nu au fost detectate emisii radioactive, potrivit TASS.

Oficialii ucraineni nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Atât Kievul, cât şi Moscova s-au acuzat reciproc de atacarea centralei şi de riscul unui accident nuclear.

Instalaţia a furnizat aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei din 24 februarie şi a fost forţată să funcţioneze cu generatoare de rezervă de mai multe ori.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici