Ajutor umanitar de 90 de milioane de euro pentru Zimbabwe
Uniunea Europeană a afirmat că va acorda statului Zimbabwe ajutoare umanitare în valoare totală de 90 de milioane de euro pentru anul 2009 şi că nu a încetat niciodată să ajute acest stat, în pofida sancţiunilor adoptate împotriva regimului lui Robert Mugabe.
Ajutor umanitar de 90 de milioane de euro pentru Zimbabwe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Uniunea Europeană nu a încetat niciodată să ajute Zimbabwe", a declarat comisarul european pentru Dezvoltare şi Ajutor Umanitar, Karel de Gucht, duminică, în urma unei vizite de două zile în teritoriu, prima de la adoptarea sancţiunilor, în urmă cu şapte ani.
"Între 2002 şi 2009, sunt circa 600 de milioane de euro care au fost viraţi cu titlu de ajutor umanitar, iar acum ne vom concentra pe un ajutor mai structural, numit ajutor de tranziţie pentru educaţie", a adăugat acesta.
"Numai pentru 2009, vom investi 90 de milioane de euro în Zimbabwe", a precizat Karel de Gucht, care conduce delegaţia care s-a întâlnit cu preşedintele ţării, Robert Mugabe, şi cu fostul său rival şi lider al opoziţiei, premierul Morgan Tsvangirai, care au format un Guvern de uniune naţională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
-
Sondaj Avangarde: Care este intenţia de vot a românilor în 2025 şi în ce candidaţi au încredere pentru prezidenţiale?
-
Biden a graţiat cinci membri ai familiei sale în ultimele minute de mandat
-
Trump anunţă primele măsuri: Stare de urgenţă energetică naţională în SUA / Tarife şi impozite pentru ţările străine / Cartelurile desemnate drept organizaţii teroriste străine
Delegaţia a denunţat încălcarea drepturilor omului care continuă în ţară.
"Primim în continuare numeroase sesizări privind încălcarea drepturilor omului. Nu este acceptabil şi aceasta nu este în spiritul acordului politic global", a declarat ministrul suedez al Dezvoltării, Gunilla Carlsson, membru al delegaţiei.
"Linia UE este clară: cheia pentru reînoirea angajamentului nostru este aplicarea deplină a acordului politic global", a adăugat aceasta.
Vizita delegaţiei survine în timp ce liderii Comunităţii pentru dezvoltarea Africii australe (SADC - 15 state) au cerut Uniunii Europene ridicarea sancţiunilor împotriva Zimbabwe, adoptate pentru a denunţa încălcarea drepturilor omului de către regimul lui Robert Mugabe.
Aceste sancţiuni includ îngheţarea ajutorului european, umanitar şi social acordat direct populaţiei, şi interzicerea prezenţei pe teritoriul europan al lui Mugabe, a soţiei sale Grace şi a apropiaţilor lor.
Premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, a declarat joi că Uniunea nu este "pregătită" pentru aceasta.
Ridicarea sancţiunilor "nu poate fi o precondiţie pentru dialogul politic şi am afirmat clar acest lucru", a explicat Karel de Gucht.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:52
-
ieri, 22:48
Netanyahu îl felicită pe Trump: Vom începe o nouă eră de pace şi prosperitate