Ajutorul către Ucraina la control. UE efectuează un audit al cantităţii de armament pe care fiecare stat membru a furnizat-o Ucrainei

Bruxelles-ul efectuează un audit al cantităţii de armament pe care statele membre ale UE au furnizat-o Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei în această ţară, ca răspuns la afirmaţiile potrivit cărora unele capitale nu au reuşit să trimită cât de mult ar fi putut.

Urmărește
3110 afișări
Imaginea articolului Ajutorul către Ucraina la control. UE efectuează un audit al cantităţii de armament pe care fiecare stat membru a furnizat-o Ucrainei

Ajutorul către Ucraina la control. UE efectuează un audit al cantităţii de armament pe care fiecare stat membru a furnizat-o Ucrainei

Ajutorul militar şi financiar occidental acordat Ucrainei s-a diminuat în ultimele luni, limitând capacitatea Kievului de a se apăra de atacurile Rusiei şi de a lansa operaţiuni de contraofensivă. Acest lucru a stârnit îngrijorarea că disponibilitatea de a ajuta Ucraina se diminuează după aproape doi ani de război.

Auditul are loc în contextul în care Bruxelles şi Washington se luptă să găsească un consens politic care să le permită să semneze noi pachete de ajutor financiar pentru Kiev, în valoare totală de aproximativ 110 miliarde de dolari.

Diviziunile bipartizane din Congresul SUA au împiedicat adoptarea unui pachet de finanţare pentru Ucraina în valoare de peste 60 de miliarde de dolari propus de preşedintele Joe Biden. Banii sunt necesari pentru a continua livrările militare americane către Kiev.

Serviciul diplomatic al UE, Serviciul de Acţiune Externă (SEAE), efectuează auditul armelor furnizate de statele membre, au declarat pentru FT trei diplomaţi europeni informaţi despre aceste planuri. SEAE îşi propune să prezinte concluziile înainte de un summit al liderilor UE la 1 februarie.

Decizia de a efectua auditul vine ca urmare a cererii cancelarului german Olaf Scholz de săptămâna trecută ca livrările militare ale ţărilor UE către Kiev să fie numărate şi comparate.

"Livrările de arme pentru Ucraina planificate până acum de majoritatea statelor membre ale UE sunt prea mici", a argumentat el.

"Avem [de asemenea] nevoie de o imagine de ansamblu asupra contribuţiei concrete pe care partenerii noştri europeni o vor aduce pentru a sprijini Ucraina în acest an", a declarat Scholz reporterilor lunea trecută.

Germania a făcut cele mai mari promisiuni de armament din UE, de departe, în ceea ce priveşte valoarea, potrivit unei cercetări efectuate de Kiel Institute for The World Economy. Cu o valoare de peste 17 miliarde de euro până la 31 octombrie anul trecut, angajamentele sale sunt de aproximativ cinci ori mai mari decât cele ale Danemarcei, următorul mare contribuabil.

În timp ce remarcile lui Scholz au fost interpretate ca o mustrare la adresa altor state mari din UE, precum Franţa şi Italia, ale căror angajamente militare sunt mult mai mici, apelul său public la o mai mare transparenţă a fost susţinut în privat de înalţi oficiali de la Bruxelles, care consideră că unele state ar putea furniza mai multe arme Kievului într-un moment critic al conflictului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici