Al-Assad a depus jurământul pentru noul mandat de preşedinte al Siriei: "Occidentalii şi arabii vor plăti foarte scump susţinerea acordată terorismului"

Bashar al-Asssad a depus miercuri jurmântul pentru un nou mandat de preşedinte, de şapte ani, în contextul în care atenţia internaţională este îndreptată asupra altor conflicte multiple care devastează regiunea.

Urmărește
188 afișări
Imaginea articolului Al-Assad a depus jurământul pentru noul mandat de preşedinte al Siriei: "Occidentalii şi arabii vor plăti foarte scump susţinerea acordată terorismului"

Bashar al-Assad (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Sfidându-i pe occidentali, care pariau pe îndepărtarea sa rapidă de la putere, autocratul în vârstă de 48 de ani organizează o ceremonie impozantă la palatul său, care domină capitala, la care a invitat aproximativ 1.000 de persoane, în cadrul căreia va depune jurământul şi va anunţa "liniile mari" ale celui de-al treilea mandat de şapte ani, potrivit unei surse apropiate puterii citate de AFP.

Televiziunea de stat a anunţat că ceremonia urma să aibă loc la prânz, fără să precizeze unde anume.

Într-o Sirie vlăguită, în care violenţele s-au soldat cu aproximativ 170.000 de morţi şi milioane de refugiaţi în ultimii trei ani, în timp ce jihadişti ultraradicali din cadrul grupării Statul Islamic (SI) domină estul ţării, al-Assad a fost ales pe 3 iulie într-un scrutin denunţat drept o "parodie a democraţiei" de către criticii săi.

"Situaţia în Orientul Mijlociu este fluctuantă. Iar, din nefericire pentru sirieni, această instabilitate a distras atenţia comunităţii internaţionale", declară pentru AFP Samir Nachar, un membru al Coaliţiei opoziţiei siriene.

"Să se concentreze, oare, asupra Statului Islamic? Asupra Irakului? Asupra Egiptului? Asupra Palestinei?", adaugă el.

"Trebuie să mărturisesc că al-Assad a reuşit în mare măsură să se plaseze într-o poziţie (favorabilă) în comparaţie cu Statul Islamic şi extremismul", spune opozantul.

Unii experţi apreciază că ascensiunea jihadiştilor a fost un adevărat "cadou" pentru al-Assad, care nu a încetat să-i prezinte rebeli ca pe nişte "terorişti" şi care poate, de-acum, să se prezinte pe sine occidentalilor ca inamic al extremismului.

"Le spune: eu sunt omul vostru în regiune şi pot să fac faţă teroriştilor şi extremiştilor, susţineţi-mă şi să-mi fiţi recunoscători", a declarat Nachar.

Aplicând strategia tatălui său, Hafez, care a condus ţara cu o mână de fier timp de 30 de ani, Bashar al-Assad a întors spatele occidentalilor timp de doi ani.

În această perioadă s-a sprijinit pe doi aliaţi loiali, Rusia şi Iranul, care i-au livrat armament şi bani. În plus, Moscova, dar şi Beijingul, au recurs la votul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a împiedica orice sancţionare a aliatului lor.

- Al-Assad, cauza şi nu soluţia

Apoi lucrurile s-au schimbat. Combatanţi şiiţi experimentaţi din cadrul mişcării libaneze Hezbollah au ajutat armata regimului să recâştige din terenul pierdut, iar rebelii s-au luptat între ei într-un război soldat cu 6.000 de morţi începând din ianuarie şi până în prezent.

În plus, brutalitatea combatanţilor din cadrul SI şi expansiunea lor atât în Siria, cât şi în Irak, focalizează atenţia Occidentului.

Bashar al-Assad urmează să depună jurământul în timp ce aproape toată regiunea este în flăcări şi sânge, cu o nouă ofensivă israeliană în Fâşia Gaza, un Irak foarte slăbit de către ofensiva jihadistă şi o Libie aruncată în anarhie.

Imediat după aceea Guvernul urmează să demisioneze. Preşedintele va avea de ales între a numi un nou premier sau a-l păstra în funcţie pe Wael Halaqi, care ocupă postul din august 2012.

În opinia noului lider al opoziţiei Hadi al Bahra, "Bashar al-Assad rămâne principalul motiv al crizei umanitare fără precedent care afectează ţara. Tehnica sa de a «muri de foame sau a se preda» şi susţinerea neoficială pe care o primeşte din partea unor grupări teroriste înarmate devastează Siria".

"Comunitatea internaţională nu trebuie să cadă în această capcană întinsă cu cinism de către dictatură. Bashar al-Assad rămâne cauza principală a instabilităţii şi nu soluţia la conflict (...). El are mâinile pătate de sângele sirienilor", insistă el, citat într-un comunicat emis de către Biroul său.

În opinia lui Lina Khatib, care conduce Centrul Carnegie pentru Orientul Mijlociu, cu sediul la Beirut, adevăratul obiectiv al lui al-Assad este să-şi continue strategia de război şi să-i scoată pe rebeli din fiefurile din nordul şi sudul ţării.

"Strategia lui al-Assad este să se extindă în jurul zonelor pe care regimul le controlează deja şi să pună mâna pe întregul Alep", spune ea.

"Asta înseamnă că majoritatea regiunilor se vor afla fie sub controlul regimului, fie al Statului Islamic, cu o regiune în sud aflată sub controlul (moderaţilor) din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL). Este o ecuaţie care convine, pe termen scurt, regimului", notează ea.

Bashar al-Assad: Occidentalii şi arabii vor plăti "foarte scump" susţinerea acordată "terorismului"

Ţările occidentale şi arabe care sprijină rebeliunea din Siria vor plăti "foarte scump" preţul acestei susţineri, a avertizat preşedintele Bashar al-Assad în cadrul ceremoniei de învestitură, care a avut loc la palatul prezidenţial, relatează AFP.

Vorbind despre instabilitatea care domneşte în Irak şi în alte zone din regiune, el a afirmat că "în curând, vom vedea că ţările arabe, regionale şi occidentale care au sprijinit terorismul vor plăti şi ele foarte scump" acastă susţinere, referindu-se la opoziţia şi rebeliunea care încearcă de trei ani să îl înlăture de la putere.

El a depus jurământul cu mâna pe Coran, în faţa deputaţilor reuniţi în sesiune extraordinară şi în prezenţa a peste 1.000 de invitaţi, în timp ce ţara este devastată de trei ani de război, soldat cu peste 170.000 de morţi.

"Sirieni, anii au trecut de când unii au strigat «libertate»", a declarat el, în cadrul discursului său de învestitură, referindu-se la opoziţia care luptă împotriva sa din martie 2011.

"Au vrut o revoluţie, dar voi aţi fost adevăraţii revoluţionari. Vă felicit pentru revoluţia vostră şi pentru victoria voastră", le-a spus el susţinătorilor săi.

"Cei care au fost debusolaţi văd clar astăzi (...), feţele monstruoase s-au arătat, masca libertăţii şi a revoluţiei a căzut", a adăugat el.

Preşedintele Assad, care a fost reales la 3 iunie în cadrul unui scrutin denunţat drept o "farsă" de către criticii săi, nu a recunoscut niciodată contestarea regimului său, care a început prin manifestaţii paşnice înainte de a se militariza şi a degenera în război civil.

El a depus jurământul în timp ce armata a progresat în faţa rebelilor în ultimul an şi în timp ce extremiştii controlează estul ţării şi atenţia internaţională este distrasă de multiplele conflicte care afectează regiunea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici