Al-Qaida a fost slăbită de loviturile primite, dar este în continuare periculoasă

Al-Qaida este o organizaţie slăbită de loviturile suferite şi de pierderea liderului, la zece ani de la ofensiva lansată împotriva sa, dar care poate încă să organizeze sau să inspire atentate şi ale cărei filiale din Yemen sau din regiunea Sahel rămân mobilizate şi periculoase.

Urmărește
127 afișări
Imaginea articolului Al-Qaida a fost slăbită de loviturile primite, dar este în continuare periculoasă

Al-Qaida a fost slăbită de loviturile primite, dar este în continuare periculoasă

Dacă unii oficiali şi experţi au salutat moartea lui Osama ben Laden, eliminat de trupele americane de elită în mai, anunţând începutul sfârşitului pentru reţeaua pe care acesta a creat-o la sfârşitul anilor '80, alţii dau asigurări că nu s-a schimbat nimic şi că deşi este diminuată, Al-Qaida rămâne în continuare o ameninţare.

"Nucleul Al-Qaida este în corzi" aprecia la sfârşitul lui iulie Michael Leiter, care a condus până în iunie Centrul american de luptă împotriva terorismului (NCTC). "Sunt mai slăbiţi decât au fost vreodată", sublinia el.

Însă în opinia noului secretar american al Apărării Leon Panetta, "înfrângerea strategică a Al-Qaida este la îndemînă".

Eliminarea lui Osama ben Laden, după zece ani de căutare, a slăbit şi mai mult o organizaţie centrală dezorganizată şi împinsă în defensivă de campania de atacuri împotriva sanctuarelor sale pakistaneze cu avioane americane fără pilot şi înarmate cu rachete, care a produs sute de victime în rândurile acesteia.

Succesiunea la conducerea organizaţiei a fost preluată de egipteanul Ayman al-Zawahiri. De atunci, el şi-a multiplicat declaraţiile pe Internet şi apelurile la jihad, dar nu are nici charisma şi nici reputaţia predecesorului său, subliniază numeroşi specialişti.

Jean-Pierre Filiu, profesor la Sciences-Po, un institut universitar din Paris, şi autorul lucrării "Adevărata istorie a Al-Qaida", apărută la Fayard, este de părere că "această succesiune rămâne problematică: doar filiala yemenită a Al-Qaida, Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), i-a jurat în mod oficial credinţă, în timp ce filiala irakiană a Al-Qaida şi Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) s-au limitat doar să-i salute nominalizarea prin intermediul purtătorului lor de cuvânt".

"Aceasta demonstrează persistenţa unor tensiuni foarte puternice în interiorul noii mişcări jihadiste, între egipteni, eventual alături de yemeniţi, pe de o parte, şi irakieni şi africanii din Maghreb, pe de altă parte", adaugă el.

Dar numeroşi experţi subliniază că deşi controlul Al-Qaida Centrală asupra mişcărilor jihadiste internaţionale tinde să slăbească, aceste organizaţii care i-au jurat credinţă lui ben Laden sunt încă operaţionale.

AQPA se află în ofensivă în Yemen şi profită de starea de anarhie din numeroase provincii pentru a cuceri teritoriu şi a-şi ridica sanctuare.

"Yemenul este un teritoriu vast, în care triburile locale au pactizat pe larg cu participanţii la jihad sau chiar fac parte din aceste triburi. Este un teren fertil pe care se pot antrena, pregăti şi planifica acţiuni din Yemen spre exterior", explică Dominique Thomas, specialist în islamism radical la Şcoala de Înalte Studii în Ştiinţe Sociale (EHESS).

"Ei se dezvoltă. Liderii sunt în siguranţă, iar singura ameninţare ar putea fi o dronă americană care să tragă o rachetă", adaugă el.

AQMI continuă să opereze în regiunea Sahel, profitând de lipsa de coordonare a ţărilor din regiune şi de slabele lor mijloace militare. Ei deţin occidentali ostatici, a căror eliberare o negociază în schimbul unor răscumpărări importante, atacă militarii şi poliţiştii locali, dar pentru moment, în pofida numeroaselor ameninţări, nu au reuşit să opereze în afara sanctuarului lor.

Membrii "Statului Islamic din Irak", afiliat la Al-Qaida, au suferit înfrângeri, dar au dovedit recent, printr-o serie de atentate în aproximativ 15 oraşe, soldate cu 74 de morţi şi peste 300 de răniţi, că există în continuare.

În afară de aceste mişcări şi organizaţii credincioase preceptelor jihadismului global, pericolul poate veni oricând din partea voluntarilor autoradicalizaţi prin intermediul Internetului, izolaţi şi nedetectabili până la momentul în care trec la acţiune.

"Aceasta este o ameninţare de alt tip", a comentat Michael Leiter, care citează ca exemplu masacrul comis de Anders Behring Breivik în Norvegia, la 22 iulie. "Nu este de calibrul atentatelor de la 11 septembrie, dar nu ai nevoie de un alt 11 septembrie pentru a avea un impact enorm asupra unei ţări sau asupra geopoliticii", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici