- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Al-Qaida a realizat experimente cu arme biologice sau chimice în Algeria
Organizaţia algeriană a reţelei teroriste al-Qaida şi-a închis luna aceasta o bază, după ce un experiment cu arme neconvenţionale a eşuat, potrivit unui oficial al serviciilor americane de informaţii, relatează Washington Times în ediţia electronică.
Al-Qaida a realizat experimente cu arme biologice sau chimice în Algeria
Oficialul a refuzat să confirme speculaţiile presei cum că în urma accidentului ar fi murit cel puţin 40 de membri ai al-Qaida, dar a declarat că acţiunea a determinat închiderea bazei din provincia Tizi Ouzou din estul Algeriei.
Potrivit sursei, în prima săptămână a lui ianuarie, autorităţile au interceptat o convorbire între liderii al-Qaida din Magreb şi cei din regiunile tribale pakistaneze, din care reieşea că zona a fost izolată pentru a preveni răspândirea unei substanţe biologice sau chimice. "Nu ştim dacă aceasta este chimică sau biologică", a precizat acesta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
Informaţiile privind moartea a 40 de membri ai al-Qaida au apărut iniţial în tabloidul britanic The Sun. Acesta preciza că teroriştii au fost infectaţi cu o formă de ciumă bubonică, boală care a ucis o treime din populaţia Europei în secolul al 14-lea. Oficialul a respins însă aceste informaţii.
Oficialii americani şi occidentali suspectează al-Qaida că ar fi încercat să se doteze cu arme biologice încă de la sfârşitul anilor '90. În 2005, un raport al comisiei conduse de fostul senator Charles Robb şi judecătorul Curţii de Apel, Laurence Silberman, conchidea că programul de armele biologice al al-Qaida era "amplu, bine organizat şi operaţional cu doi ani înaintea atacurilor de la 11 septembrie".
Un alt raport al Comisiei pentru prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă, dat publicităţii în decembrie, a avertizat că "teroriştii ar putea obţine şi folosi mai de grabă o armă biologică decât una nucleară".
Autorităţile britanice au arestat în ianuarie 2003 şapte persoane suspectate că voiau să producă ricină, iar ancheta a condus la o tabără de antrenament a al-Qaida, unde a fost descoperit un manual de asasinare cu ajutorul otrăvurilor. Şi liderul Al-Qaida în Irak, Abu Musab al-Zarqawi a fost suspectat că încerca să obţină ricină.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta