"Libia este dispusă să găzduiască o bază militară navală rusă", a relatat publicaţia, citând o sursă implicată în pregătirea vizitei liderului de la Tripoli.
Potrivit sursei citate, o astfel de bază ar putea fi instalată în portul libian Benghazi.
"Prezenţa militară rusă va fi o garanţie de neagresiune împotriva Libiei din partea Statelor Unite care ne presează să nu îl mai sprijinim pe colonelul Kadhafi, în pofida mai multor gesturi de reconciliere", a explicat Kommersant.
Navele militare ruse care se deplasau spre Venezuela pentru a participa la exerciţiile din noiembrie au făcut deja escală, la 11 octombrie, la Tripoli, pentru realimentare, aminteşte publicaţia.
Potrivit Kommersant, propunerea pe care Kadhafi urmează să o facă autorităţilor ruse este menită să "atenueze nemulţumirea Kremlinului" generată de "nerespectarea" de către Libia a acordurilor sale cu Rusia.
Moscova a anulat, în aprilie, datoria pe care autorităţile de la Tripoli o aveau faţă de fosta URSS, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, în schimbul unor importante contracte cu companiile ruse.
Potrivit Kommersant, Tripoli s-a angajat, de asemenea, să achiziţioneze armament rus, "manifestând interes" pentru cumpărarea de tancuri de tip T-90, avioane de vânătoare de tip Su-30 şi sisteme de rachete sol-aer de tip Tor-M1.
Totuşi, "în pofida promisiunilor sale, Muammar Kadhafi nu a cumpărat nici măcar un singur tanc sau avion rus", subliniază publicaţia.
Cooperarea în alte domenii, precum construcirea de către Rusia a liniei feroviare de 600 de kilometri între Syrt şi Benghazi, "nu mai înregistrează un progres deosebit", a precizat o sursă implicată în negocierile ruso-libiene, citată de Kommersant.
Mai mult, "speranţele ruse privind participarea Libiei la crearea unui Opec al gazelor nu au fost justificate", adaugă cotidianul rus.
"Tripoli a refuzat să se alăture acestei organizaţii, periclitând întregul proiect", subliniază Kommersant.