„Francezii – nu ştiu de ce echipamente dispun britanicii în regiune – şi italienii au, potenţial, mai multe mijloace de intervenţie rapidă” pentru impunerea unei zone de interdicţie aeriană, a spus el, într-un interviu publicat de revista conservatoare The Weekly Standard.
O zonă de interdicţie aeriană ar avea scopul de a împiedica aviaţia libiană să lanseze bombardamente asupra manifestanţilor. Conform declaraţiilor martorilor oculari, liderul libian Muammar Kadhafi a ordonat aviaţiei să-i atace pe protestatari pentru a reprima revoltele din mai multe oraşe, iar atacurile s-au soldat cu sute de morţi.
Gates a afirmat că viitorul Libiei este „un subiect care rămâne deschis”, deoarece este posibil ca Muammar Kadhafi să se menţină la putere prin folosirea violenţei.
„E posibil să reuşească să preia controlul printr-o represiune extrem de sângeroasă, e posibil ca armata să-l abandoneze (…) cred că subiectul este încă deschis în acest moment”, a spus el.
Armata libiană este în curs de „fragmentare” şi, oricum, nu a cunoscut niciodată gradul de coeziune din alte ţări, a adăugat Gates, referindu-se la situaţia din Egipt, unde armata a preluat puterea după plecarea preşedintelui Hosni Mubarak.