„Tocmai am luat iniţiativa, împreună cu colegul meu britanic, de a invita, marţea viitoare, la Londra, un Grup de Contact, alcătuit din ansamblul ţărilor participante la operaţiune, plus Uniunea Africană, Liga Arabă şi toate ţările europene care vor dori să se asocieze”, a declarat ministrul francez al Afacerilor Externe, în faţa Adunării Naţionale.
Este vorba despre „marcarea faptului că pilotajul politic al operaţiunii nu este (realizat) de NATO, ci de către acest Grup de Contact”, a subliniat ministrul francez.
„Noi concepem această operaţiune ca pe o operaţiune a Organizaţiei Naţiunilor Unite, sub mandat ONU. Ea este pusă în aplicare de o coaliţie de ţări europene, nord-americane, şi arabe. Această coaliţie de ţări are nevoie de un braţ secular. Acesta a fost, în prima fază a intervenţiei, comandamentul american, (aflat) în strânsă legătură cu francezi şi britanicii”, a declarat el.
„Astăzi (miercuri), am convenit ca acest braţ secular să fie, concomitent, NATO şi Uniunea Europeană. NATO în materie de planificare şi conduită operaţională a operaţiunilor, Uniunea Europeană (…) în tot ceea ce priveşte acţiunea umanitară, inclusiv pe cale maritimă”, a precizat el.
Anterior, în faţa presei, Alain Juppe a declarat, deja, că „pilotajul politic” al operaţiunilor în Libia nu va fi acordat NATO. „Nu ea (Alianţa Nord-Atlantică) este cea care va exercita pilotajul politic” al coaliţiei, care va fi încredinţat unui Comitet alcătuit din miniştrii Afacerilor Externe ai statelor participante la intervenţie, inclusiv din Liga Arabă, a precizat el.