Potrivit unor diplomaţi europeni, toţi reprezentanţii ar putea fi rechemaţi "temporar", în semn de solidaritate cu angajaţii misiunii britanice din Teheran care au fost acuzaţi – în mod cu totul eronat, potrivit oficialilor Marii Britanii – de implicare în protestele legate de alegerile prezidenţiale contestate din Iran.
Cinci dintre cei nouă cetăţeni iranieni angajaţi la ambasada britanică au fost eliberaţi luni, dar alţi patru continuau să fie interogaţi.
Premierul italian Silvio Berlusconi, care va găzdui săptămâna viitoare o reuniune a statelor G8, a afirmat luni că reprezentanţii acestor ţări vor discuta pe tema sancţiunilor împotriva Iranului. El a subliniat că Iranul "va fi primul subiect pe care îl vom aborda".
Duminică, miniştrii de Externe ai UE au avertizat Iranul că orice "hărţuire sau intimidare" a personalului ambasadei va întâmpina un răspuns "puternic şi colectiv", în contextul în care majoritatea celor 27 de state membre ale UE au proprii lor ambasadori la Teheran.
Diplomaţii citaţi au spus că nu s-a ajuns la un acord privind momentul în care emisarii UE vor fi rechemaţi sau pentru ce perioadă de timp.
Ministerul de Externe al Iranului a părut să răspundă înainte la ameninţarea oficialilor europeni, precizând că nu dorea să strice sau să minimizeze relaţiile cu Marea Britanie, după o conversaţie telefonică, duminică, între ministrul iranian de Externe, Manuchehr Mottaki şi omologul său britanic, David Miliband, care a cerut eliberarea imediată a angajaţilor ambasadei.