Ministrul danez al Muncii Henrik Dam Kristensen a declarat că este mulţumit de decizia CJUE de marţi care stabileşte că statele membre ale Uniunii au dreptul să refuze să acorde ajutoare sociale imigranţilor şomeri, o poziţie susţinută de Danemarca.
Decizia a fost pronunţată în baza unui caz al unei românce din Germania, Elisabeta Dano, căreia autorităţile au refuzat să-i acorde ajutoare după ce aceasta nu a acceptat locuri de muncă sugerate de un centru pentru şomeri.
Kristensen a subliniat că decizia susţine ceea ce Danemarca a spus întotdeauna, şi anume că rezidenţilor UE nu ar trebui să li se permită să călătorească din ţară în ţară în căutarea de ajutoare sociale.
„Danemarca a susţinut Germania în acest caz, pentru că nu credem că trebuie să existe dreptul de a te muta dintr-o ţară UE în alta exclusiv cu intenţia de a fi luat în grijă. De aceea nu am fost surprinşi de acest rezultat”, a spus ministrul, citat într-un comunicat. „Deşi experţii vor inspecta îndeaproape şi vor evalua, acum, sfera de aplicare a deciziei UE, eu sunt foarte mulţumit de ea”, a adăugat el.
Europarlamentari danezi au salutat la rândul lor decizia Curţii. „Eu cred că aceasta este o expresie a unei noi înţelegeri în cadrul UE a sistemului potrivit căruia îngrijorările unei ţări trebuie să fie respectate, iar noi trebuie să spunem în mod clar «nu» turismului pentru ajutoare”, a declarat social-democratul Jeppe Kofod, citat într-un comunicat.
Morten Messerschmidt, care reprezintă la Bruxelles Partidul Danezilor, o formaţiune eurosceptică, a îndemnat Guvernul să treacă la acţiune pe plan intern. „Sunt fericit să văd că o curte UE a stabilit o limită de la care ajutoarele sociale pot fi acoperite de legislaţia UE. Este esenţial ca Guvernul să facă tot ceea ce poate pentru a se asigura că toate prestaţiile daneze sunt apărate, la fel ca cele germane”, a subliniat el, citat într-un comunicat.
Danemarca a depus un memoriu la Curte, în susţinerea autorităţilor germane împotriva româncei.
Open Europe, un think tank eurosceptic britanic, consideră că Guvernul Marii Britanii poate să folosească decizia pentru a-i obliga pe cei cărora li se poate aplica să părăsească ţara. Alte ţări, ca Belgia, a trimis deja scrisori imigranţilor europeni şomeri vizaţi de caz, cerându-le să plece, deoarece impun o „povară nerezonabilă”.