- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Albanezii din Kosovo consideră că independenţa provinciei este doar o problemă de timp
Albanezii din Kosovo sunt în prezent convinşi că independenţa provinciei este doar o problemă de timp, după ce ONU a constatat că este imposibil să se ajungă la un compromis cu Belgradul.
Albanezii din Kosovo consideră că independenţa provinciei este doar o problemă de timp
Albanezii din Kosovo, în proporţie de 90 la sută, nu au crezut niciodată în posibilitatea unui acord cu Serbia. Raportul mediatorilor internaţionali (un american, un rus şi un german reprezentând Uniunea Europeană) trimis vineri secretarului general al ONU Ban Ki-moon le-a dat dreptate.
"După 120 de zile de negocieri intensive, cele două părţi au fost incapabile să ajungă la un acord privind statutul Kosovo", au conchis mediatorii.
"În prezent trebuie să facem ultimul pas: să declarăm independenţa", apreciază la Priştina Edona Begu, o studentă în vârstă de 26 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Dar liderii albanezi din Kosovo, care au afirmat recent că vor să proclame independenţa "imediat" după eşecul negocierilor, au recunoscut evidenţa: nu vor putea face acest lucru decât cu acordul Statelor Unite şi al Uniunii Europene.
"Kosovo nu va face nimic fără coordonarea cu partenerii noştri, Washington şi Bruxelles", a admis Hashim Thaci, fostul lider al gherilei separatiste albaneze, viitorul premier al provinciei.
Washingtonul şi-a dat acordul, dar UE este în cotinuare divizată. O reuniune a Consiliului de Miniştri care va avea loc luni, la Bruxelles, va putea reprezenta ocazia de a reface unitatea, într-un moment în care Grecia, Ciprul, Spania, România şi Slovacia ezită în continuare să recunoască declararea unilaterală a independenţei provinciei.
Rusia, care dispune de drept de veto şi susţine ferm Serbia, a declarat răspicat că se va opune oricărei rezoluţii care nu va fi acceptată de Serbia.
Belgradul şi Moscova vor totuşi să apere ideea continuării negocierilor, cele două capitale afirmând că un compromis este încă imposibil.
Potrivit scenariului cel mai frecvent menţionat, după dezbaterea din Consiliul de Securitate, secretarul general al ONU ar trebui să revină la planul mediatorului Naţiunilor Unite Martti Ahtisaari, care prevede o independenţă supravegheată a Kosovo.
Conform acestui plan, el va trebui să ceară UE să înlocuiască Misiunea ONU care gestionează Kosovo de la sfârşitul conflictului din 1998-1999.
Albanezii din Kosovo vor putea apoi să îşi proclame independenţa, dar comunitatea internaţională rămâne îngrijorată că pierderea acestei provincii va intensifica sentimentele naţionaliste în Serbia.
Comunitatea internaţională speră că Belgradul va organiza în ianuarie alegeri prezidenţiale, mizând pe realegerea lui Boris Tadici, care chiar dacă se opune independenţei Kosovo, consideră integrarea europeană drept o prioritate.
Situaţia este cu atât mai instabilă în Serbia, cu cât problema Kosovo a dat loc unei supralicitări patriotice, unii oficiali făcând aluzie la o eventuală recurgere la forţă în cazul pierderii unei provincii considerate leagănul istoriei şi religiei acestei ţări.
Chiar şi în Kosovo situaţia rămâne explozivă. Zona de nord, unde sunt concentraţi aproximativ 40.000 din cei 100.000 de sârbi rămaşi în provincie după război, a ameninţat că se va separa dacă albanezii din Kosovo îşi vor proclama independenţa.
Conştientă de pericole, NATO a anunţat că îşi va menţine forţa în Kosovo, KFOR, formată din circa 17.000 de persoane şi desfăşurat în provincie de la sfârşitul războiului.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO