Alegătorii britanici, chemaţi joi la un referendum asupra unei reforme electorale

Aproximativ 46 de milioane de alegători britanici sunt chemaţi joi să se pronunţe asupra adoptării unei reforme electorale, în cadrul unui referendum care a pus la încercare Guvernul format de conservatori şi liberal-democraţi în urmă cu un an, din cauza campaniilor lor antagoniste, relatează AFP.

Urmărește
3 afișări

Alegătorii trebuie să se pronunţe pentru adoptarea unui mod de scrutin alternativ, care favorizează micile formaţiuni, ca Partidul Liberal-Democrat, sau pentru menţinerea actualului sistem majoritar cu un tur.

Această campanie pentru referendum, care a fost puţin mobilizatoare, a arătat disensiunile din cadrul Guvernului de coaliţie, liberal-democraţii apărând votul alternativ, spre deosebire de conservatori.

Ea a fost marcată de mai multe schimburi de replici virulente între miniştri din cele două tabere.

Marţi, premierul David Cameron a reiterat că va vota împotrivă, pentru a menţine sistemul actual "simplu, just şi clar". Dar el a insistat asupra "marii coeziuni" a echipei sale.

"Motivul menţinerii unei coaliţii astăzi este la fel de justificat ca acum un an. Ne confruntăm cu o situaţie economică dificilă (...), care trebuie rezolvată", a dat asigurări Cameron la BBC.

"Am avut un Consiliu de Miniştri astăzi (...). Există liberal-democraţi şi conservatori care lucrează pentru a nu avea terorişti în ţară, ceea ce nu împiedică în acelaşi timp un diferend adevărat asupra viitorului sistemului electoral", a adăugat el.

La rândul său, oficialul cu numărul doi în Guvern, liberal-democratul Nick Clegg, criticat după ce a renunţat la promisiuni electorale emblematice, precum îngheţarea taxelor universitare, a apreciat că referendumul va modifica natura coaliţiei.

"Primul an" al acestui Guvern "necesita o adevărată disciplină colectivă. Dar cu timpul, în mod inevitabil (...), diferenţele de valori între cele două partide vor ajunge să se vadă", a avertizat el, marţi, la BBC, după ce a denunţat "minciunile" şi lipsa de onestitate a celor care se opun reformei.

Guvernul britanic nu avea altă alegere decât să organizeze acest referendum: liberal-democraţii, a treia forţă politică a ţării, au făcut din acest scrutin o condiţie prealabilă participării lor la Guvernul conservatorului David Cameron, al cărui partid nu a reuşit să obţină majoritatea absolută la legislativele din mai 2010.

Un rezultat negativ la referendum ar constitui o lovitură pentru Nick Clegg, aflat în scădere în sondaje.

Un asemenea scenariu este foarte probabil, după ce un sondaj publicat duminică de Mail on Sunday arăta că numai 33 la sută dintre alegători sunt în favoarea schimbării scrutinului.

În baza sistemului alternativ, aflat în vigoare în Australia, insulele Fiji şi în Papua Noua Guinee, alegătorul clasează candidaţii în ordinea preferinţei. Dacă nici un candidat nu obţine majoritatea absolută, voturile candidatului cel mai slab plasat sunt repartizate celorlalţi aflaţi în cursă, până când apare un câştigător care a obţinut majoritatea.

Acest referendum, care divizează şi laburiştii, a doua formaţiune politică din ţară, este primul organizat în Marea Britanie după 1975, când britanicii s-au pronunţat asupra menţinerii ţării lor în Comunitatea Economică Europeană.

Numărătoarea voturilor va începe vineri la ora 16.00 (18.00, ora României), iar primele rezultate sunt aşteptate la începutul serii. El este organizat în aceeaşi zi cu alegeri locale în mai multe regiuni engleze şi cu alegerea membrilor Parlamentelor din Irlanda de Nord, Scoţia şi Ţara Galilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici