Alegătorii din Kîrgîzstan, chemaţi la urne pentru a-şi desemna preşedintele

Birourile de vot au fost deschise joi, în Kîrgîzstan, pentru alegerile prezidenţiale în cadrul cărora victoria preşedintelui în exerciţiu, Kurmanbek Bakiev, pare asigurată.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului Alegătorii din Kîrgîzstan, chemaţi la urne pentru a-şi desemna preşedintele

Alegătorii din Kîrgîzstan, chemaţi la urne pentru a-şi desemna preşedintele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Birourile de vot au fost deschise la ora locală 08.00 (05.00 ora României), alegătorii putându-şi exprima opţiunea pentru unul dintre cei şase candidaţi până la ora locală 20.00 (17.00 ora României).

Potrivit analiştilor, singurele necunoscute ale scrutinului sunt amploarea victoriei aşteptate a lui Bakiev şi formele de protest la care va apela opoziţia divizată după anunţarea rezultatelor.

Preşedintele kîrgîz a fost omniprezent în campania electorală, atât pe afişe cât şi pe micul ecran, presa confundând adesea statutul său de şef al statului cu cel de candidat.

Liderii opoziţiei l-au acuzat de uz de violenţă şi intimidarea rivalilor săi politici şi a puţinelor publicaţii independente din ţară.

Şase jurnalişti au fost deja ţinta unor atacuri anul acesta în Kîrgîzstan, unul dintre aceştia, Almas Taşiev, fiind ucis. Mai mulţi membri ai opoziţiei au afirmat de asemenea că au fost hărţuiţi de serviciile de securitate şi poliţie.

Mişcarea Populară Unită, o coaliţie a opoziţiei, a cerut contestarea în stradă dacă va fi necesar, a rezultatelor alegerilor în cazul înfrângerii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici