Alegătorii din Venezuela votează pentru desemnarea membrilor Parlamentului

Birourile de vot din Venezuela s-au deschis duminică, la ora 10.30 GMT (13.30, ora României), pentru alegeri legislative considerate un test pentru popularitatea preşedintelui Hugo Chavez, dar şi pentru opoziţie, care vrea să revină în Parlament după o absenţă de cinci ani.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului Alegătorii din Venezuela votează pentru desemnarea membrilor Parlamentului

Alegătorii din Venezuela votează pentru desemnarea membrilor Parlamentului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timpul campaniei electorale, "preşedintele-deputat" a traversat întreaga ţară, fiind prezent, cu cămaşa sa roşie, la numeroase mitinguri la care a cerut "demolarea burgheziei apatride" şi sprijin pentru candidaţii "poporului".

Încă popular, în pofida creşterii criminalităţii şi a unei inflaţii-record, şi fără oponenţi importanţi, liderul stângii latino-americane este practic sigur că va obţine majoritatea mandatelor parlamentare.

Obiectivul său este însă menţinerea majorităţii calificate, de două treimi din mandate, pentru a putea "radicaliza", fără obstacole majore, revoluţia socialistă din Venezuela, ţară care deţine unele dintre cele mai importante rezerve de petrol din lume.

În ultimii cinci ani, susţinătorii lui Chavez au dispus de o majoritate covârşitoare în Parlament, ceea ce a permis accelerarea politicii de naţionalizare a companiilor naţionale şi străine din domenii-cheie ale economiei.

Opoziţia speră să revină în forţă în Parlament, pentru a contracara politicile preşedintelui. "Dacă Hugo Chavez câştigă confortabil, ne vom îndrepta (...) către un proiect de etatizare exacerbată, unde statul înghite societatea", afirmă Margarita Lopez Maya, candidat al partidului Patria pentru toţi, de opoziţie.

Alegerile legislative vor reprezenta şi o repetiţie pentru alegerile prezidenţiale din 2012, când Chavez speră să obţină un nou mandat. Admirator al liderului revoluţiei cubaneze, Hugo Chavez a fost reales de trei ori începând din 1998, beneficiind de fiecare dată de o majoritate confortabilă.

Securitatea alegerilor de duminică, la care sunt aşteptaţi 17,6 milioane de venezuelani, va fi asigurată de 250.000 de poliţişti, militari şi miliţieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici