Prima pagină » Știri externe » Alegătorii greci, chemaţi la urne duminică pentru a-şi alege Parlamentul

Alegătorii greci, chemaţi la urne duminică pentru a-şi alege Parlamentul

Alegătorii greci, chemaţi duminică la urne pentru alegerile legislative anticipate, vor vota cu socialiştii din cadrul Pasok în special pentru a respinge echipa dreptei, aflată la putere din 2004, apreciază analiştii.
Alegătorii greci, chemaţi la urne duminică pentru a-şi alege Parlamentul
03 oct. 2009, 13:28, Știri externe

Liderul opoziţiei, Georges Papandreou, este considerat favorit la aceste alegeri de către observatorii care apreciază că va smulge puterea dreptei şi va deveni viitorul premier al ţării.

„Venirea la putere a lui Papandreou este un lucru deja cunoscut, dar rămâne de văzut care va fi amploarea victoriei sale”, a declarat un diplomat european, sub acoperirea anonimatului.

Pentru a obţine o majoritate sunt necesare între 152 şi 157 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului grec, iar partidul său va trebui să obţină între 40 şi 42 la sută din voturi, potrivit experţilor.

Pasok este creditat cu peste 40 la sută din voturi, respectiv cu un avans de 5 până la 7 puncte faţă de Noua Democraţie (ND, de dreapta), a premierului Costas Caramanlis, în ultimele sondaje de opinie, publicate la 19 septembrie. În Grecia, legea interzice publicarea oricărei anchete privind intenţiile de vot cu 15 zile înaintea scrutinului.

În momentul scrutinului, „alegătorii se vor exprima în principal împotriva (partidului) Noua Democraţie şi rămâne de văzut cum vor beneficia de acest lucru partidele mici”, a subliniat diplomatul european.

Reales în 2007, Caramanlis a convocat alegeri anticipate la jumătatea mandatului, la începutul lui septembrie, subliniind necesitatea unui mandat clar pentru a adoptat măsurile de austeritate pe care le preconizează în faţa consecinţelor crizei economice mondiale.

Dar ND al lui Caramanlis, care dispune de o majoritate fragilă de doar un vot (151 de deputaţi din totalul de 300), este criticată de mai multe luni de opoziţie, din cauza mai multor scandaluri de corupţie şi a degradării stării finanţelor publice.

Popularitatea lui Caramanlis a scăzut, de asemenea, puternic de la revoltele care au afectat Grecia timp de peste o lună, când tinerii au ieşit în stradă în decembrie 2008, după moartea unui adolescent, ucis la Atena în urma unei erori a poliţiei.

„Alegătorii vor să respingă dreapta mai degrabă pentru că s-au săturat decât din considerente politice, vom asista la un vot împotrivă”, a afirmat recent Ilias Nikolakopoulos, directorul de cercetare al Institutului Opinion.

Această respingere a antrenat o dinamică în favoarea Pasok, deoarece „în Grecia, cetăţenii vor un Guvern influent, un consens larg pentru rezolvarea problemelor”, a declarat politologul Thomas Gerakis.

Dar „din cauza dezamăgirii electoratului de dreapta al lui Caramanlis, care a avut mai mulţi miniştri şi oficiali din cadrul partidului implicaţi în scandaluri de corupţie, extrema dreaptă riscă să câştige o parte din voturile taberei conservatoare”, remarcă Nikolakopoulos.

De o mare parte din voturile care marchează dezamăgirea faţă de dreapta „va profita Pasok al lui Papandreou, deoarece a ştiut să le dea asigurări alegătorilor şi mediilor de afaceri în timpul campaniei electorale”, adaugă, la rândul său, diplomatul european.

„Ne putem aştepta ca Georges Papandreou, dacă va fi ales, să coopteze în Guvernul său tehnocraţi greci aflaţi în prezent în diferite funcţii în cadrul organizaţiilor internaţionale, cum ar fi FMI, Banca Mondială sau Comisia Europeană”, a precizat el.

Dar chiar dacă premierul Costas Caramanlis nu a încetat să repete la mitingurile sale că promisiunile adversarului său vor fi imposibil de finanţat, „alegătorii nu l-au ascultat cu adevărat, pentru că ei nu au văzut niciodată îndeplinindu-se vreuna dintre marile reforme promise la preluarea puterii în 2004, pe care le-a reluat la scrutinul din 2007, când a fost reales”, conchide diplomatul.