Alegătorii ruşi îşi desemnează viitorul Parlament

Alegătorii ruşi au început să voteze duminică într-un scrutin legislativ la care preşedintele Vladimir Putin speră să obţină un rezultat covârşitor, înainte de a părăsi Kremlinul în primăvara anului viitor.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului Alegătorii ruşi îşi desemnează viitorul Parlament

Alegătorii ruşi îşi desemnează viitorul Parlament

Alegătorii din Peninsula Kamciatka, situată la peste 6.000 de kilometri est de Moscova, au fost primii care au început să voteze. Teritoriul Rusiei acoperă 11 fuse orare, din Kamciatka, în est, până în enclava Kaliningrad, unde votul se va încheia duminică la ora 18.00 GMT (20.00, ora României).

La 5.00, ora Moscovei (4.00, ora României), erau deja deschise birourile de vot din Vladivostok, Irkuţk, Novosibirsk, Omsk, Kemerovo, Habarovsk, Magadan, Krasnoiarsk, din regiunea Primorie şi de la Sahalin.

La alegerile legislative de duminică - al cincilea scrutin organizat după destrămarea URSS în 1991 - sunt aşteptaţi la vot circa 109 milioane de alegători, care urmează să desemneze 450 de deputaţi ai Dumei de Stat, pentru mandate de patru ani.

Primele rezultate parţiale şi primele sondaje la ieşirea de la urne vor fi date publicităţii începând cu ora 18.00 GMT (20.00, ora României).

Partidul aflat la putere, Rusia Unită, a cărui listă electorală este deschisă de preşedintele Vladimir Putin, este considerat principal favorit, fiind creditat cu peste 60 la sută din intenţiile de vot.

Numai alte două formaţiuni politice par a avea şanse să depăşească pragul electoral de 7 la sută - Partidul Comunist, creditat cu 10 - 14 la sută din intenţiile de vot, şi partidul naţionalist LDPR condus de Vladimir Jirinovski, creditat cu 6 - 9 la sută din intenţiile de vot.

Putin, aflat la conducerea Rusiei din 2000, se află pe primul loc al listei Rusiei Unite, însă viitorul său politic rămâne o necunoscută. Deşi nu poate candida pentru un al treilea mandat prezidenţial consecutiv, el a anunţat că intenţionează să joace şi în continuare un rol politic important şi a solicitat sprijinul alegătorilor.

"Rezultatul alegerilor parlamentare va da, fără nici o îndoială, tonul pentru alegerea unui nou preşedinte" în martie 2008, a spus el, după ce i-a atacat pe opozanţi, calificaţi drept "şacali" antrenaţi cu ajutorul "specialiştilor occidentali" şi susţinuţi cu fonduri străine.

În pofida cotei mari de popularitate a lui Putin, Rusia Unită, care se teme de o rată de participare redusă la alegeri, şi-a intensificat în ultimele zile eforturile pentru a-i convinge pe alegători să voteze.

Primele estimări de duminică indicau, în Extremul Orient rus, o rată de participare cu puţin mai ridicată decât la alegerile din 2003.

Opoziţia a denunţat "o farsă" şi a avertizat asupra riscurilor revenirii la o conducere având la bază partidul unic, similară celei sovietice. Fostul campion mondial de şah Garry Kasparov, actual lider al opoziţiei, a avertizat încă dinaintea alegerilor asupra existenţei unor fraude.

La Washington, Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu desfăşurarea alegerilor, care nu vor fi monitorizate de observatori străini. Principala instituţie de monitorizare electorală a OSCE, Biroul pentru instituţii democratice şi drepturile omului (ODIHR), a decis să boicoteze scrutinul, din cauza obstacolelor cu care s-a confruntat în Rusia.

Securitatea secţiilor de votare este asigurată de circa 450.000 de poliţişti şi militari.

După alegerile de duminică, ruşii vor fi chemaţi din nou la urne în data de 2 martie, pentru scrutinul prezidenţial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici