Alegerea lui Ghimpu preşedinte al Parlamentului, legală

Curtea Constituţională din Republica Moldova a declarat, marţi, legală alegerea liberalului Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului, în urma unei contestaţii a Partidului Comuniştilor privind constituţionalitatea acestei decizii, relatează site-ul Unimedia.md.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Alegerea lui Ghimpu preşedinte al Parlamentului, legală

Alegerea lui Ghimpu preşedinte al Parlamentului, legală

Curtea Constituţională (CC) a sistat pocesul de control al constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului adoptate la 28 august, inclusiv cea de alegere a lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului. Decizia Curţii este irevocabilă şi intră în vigoare de la data publicării în "Monitorul Oficial", precizează Interlic, în pagina electronică.

Textul deciziei a fost citit de judecătorul CC Petru Răilean, după o oră şi jumătate de deliberări. "S-a înregistrat o paritate de voturi, ca urmare actele contestate se prezumă constituţionale, iar examinarea sesizării se sistează", a spus Răilean.

"Constat că azi Curtea Constituţională a adoptat o decizie legală. Este un precedent important, deoarece astfel de situaţii se mai pot repeta. Noi reiterăm invitaţia noastră la dialog către Partidul Comuniştilor", a declarat Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), citat de Unimedia.

"Suntem obligaţi să ne conformăm hotărârii Curţii Constituţionale. Vom reveni în sala de şedinţe a Parlamentului", a afirmat, la rândul său, deputatul comunist Vladimir Ţurcan.

Deputatul comunist prezentase anterior, în faţa judecătorilor, motivele pentru care PCRM a decis contestarea deciziilor luate de Parlament la şedinţa de constituire din 28 august.

El a susţinut că prin aceste decizii, inclusiv alegerea preşedintelui Legislativului, s-a urmărit uzurparea puterii în stat, prin încălcarea articolelor 2 şi 7 ale regulamentului Parlamentului, conform cărora şedinţa de constituire include câteva etapte: audierea raportulului CC, formarea grupurilor parlamentare, alegerea preşedintelui, vicepreşedinţilor şi a Biroului Permanent.

De asemenea, potrivit acestuia, au fost încălcate prevederile art. 4, conform cărora grupurile parlamentare se constituie în termen de zece zile, astfel că dreptul deputaţilor comunişti de a-şi alcătui grupul a fost încălcat.

"Şedinţa din 28 august a fost continuată ilegal, acesta fiind condusă de o persoană care nu a fost împuternicită în acest sens", a mai spus Ţurcan.

Dezbaterile s-au desfăşurat pe parcursul a aproximativ trei ore. În cadrul audierilor, reprezentantul Partidului Liberal Alexandru Arsenie a susţinut că sesizarea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova este nefondată, invocând în sprijinul afirmaţiei sale norme legale care demonstrează legalitatea deciziilor adoptate de Legislativ la 28 august.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici