Alegerea ţintelor în Libia ţine de competenţa NATO, nu a Grupului de Contact - Alain Juppe

Alegerea ţintelor în Libia nu va fi responsabilitatea Grupului de Contact creat oficial marţi, ci a NATO, a declarat, marţi, ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, apreciind că este clară împărţirea sarcinilor între liderii politici şi militari, relatează AFP.

Urmărește
6 afișări

În ipoteza unei încetări a focului, anunţată de regimul libian, Grupul de Contact va verifica să vadă dacă trupele libiene rămân în cazarme, a spus, cu titlul de exemplu, ministrul francez, într-o conferinţă de presă.

"Acest Grup de Contact va continua să opereze, probabil, dacă intervenţia militară încetează", a spus Juppe. Revine "Consiliului Atlanticului de Nord (instanţa politică a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord) să organizeze operaţiunile, planificarea", a continuat el.

"Alegerea ţintelor nu va fi făcută, cu siguranţă, de Grupul de Contact, aceasta este responsabilitatea NATO", a explicat el.

Alain Juppe a făcut aceste declaraţii la finalul primei întâlniri a acestui Grup, care va reuni, în opinia sa, aproximativ 20 de membri.

Toată lumea a fost de acord că, dacă "a fost evitată o baie de sânge" prin intervenţia militară a unei coaliţii, "nu înseamnă neapărat ceva", a declarat şeful diplomaţiei franceze. "Deci, trebuie să continuăm intervenţia noastră şi să avem încredere ca NATO să conducă operaţiunile, până când obiectivele (stabilite de ONU) vor fi atinse, adică populaţiile civile să nu mai fie ameninţate", a subliniat el.

"De zece zile, Franţa a furnizat aproape o treime din forţa aeriană care a intervenit în spaţiul aerian al Libiei", a precizat ministrul.

Potrivit unui diplomat de la Bruxelles, NATO îi va înlocui pe americani şi va prelua comanda efectivă a ansamblului operaţiunilor din Libia joi, la ora 6.00 GMT (9.00, ora României).

"Qatarul şi Emiratele Arabe Unite (EAU), angajate în operaţiuni, sunt perfect de acord cu încredinţarea comandamentului militar către NATO", a dat asigurări Juppe, în contextul în care Franţa a fost, iniţial, foarte reticentă cu privire la acordarea unui rol important Alianţei Nord-Atlantice, argumentând că acest lucru ar fi perceput negativ de ţările arabe.

Întrebat despre organizarea unei reuniuni marţi, înainte de prânz, la Londra, a celor zece ţări membre ale coaliţiei care a deschis ostilităţile în Libia, Alain Juppe a subliniat că aceasta a avut doar un scop pregătitor pentru conferinţa ministerială a Grupului de Contact (aproximativ 40 de participanţi).

"Nu există două grupuri. Se întâmplă că am început ziua cu un grup care nu are nicio existenţă instituţională, pentru a pregăti reuniunea de (marţi) după-amiază, iar după-amiază am creat acest Grup de Contact", a spus el.

"Vom vedea. Ne place să ne întâlnim, atunci când suntem de acord", a declarat el, când a fost întrebat dacă va mai exista vreo întâlnire viitoare a celor zece ţări membre ale coaliţiei, care au contribuit cu avioane la atacuri la sol, în Libia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici