Alegeri Afganistan: Hamid Karzai depăşeşte pragul de 50% din voturi - rezultate parţiale
Preşedintele afgan în exerciţiu, Hamid Karzai, conducea, marţi, detaşat în scrutinul prezidenţial, cu 54,1 la sută dintre voturi, faţă de 28,3 la sută ale rivalului său Abdullah Abdullah, după numărarea voturilor în 91,6 la sută din secţiile de vot.
Alegeri Afganistan: Hamid Karzai depăşeşte pragul de 50% din voturi - rezultate parţiale (Imagine: Mediafax Foto)
Următoarele rezultate urmează a fi publicate joi şi se vor baza pe 100 la sută din numărul secţiilor de vot, a anunţat o sursă din cadrul Comisiei Electorale Afgane (IEC).
Rezultatele parţiale anunţate marţi se bazează pe 91,6 la sută din numărul secţiilor de vot, reprezentând 5.719.796 de voturi.
Preşedintele în exerciţiu, Hamid Karzai, a obţinut 54,1 la sută din buletinele de vot declarate valide, depăşind pentru prima dată pragul de 50 la sută care i-ar permite realegerea din primul tur. Aceste rezultate rămân totuşi parţiale şi ar putea suferi modificări de substanţă, în aşteptarea numărătorii în toate secţiile de votare şi a finalizării multiplelor anchete în cazuri susceptibile de fraudă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
-
130 milioane lei pentru consolidarea unui bloc cu bulină din Capitală
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
Principalul său rival, fostul ministru al Afacerilor Externe Abdullah Abdullah, obţine 28,3 la sută dintre voturi. Începând din a doua zi după scrutin, Abdullah l-a acuzat pe Karzai de fraude la scară largă, cu ajutorul statului afgan.
Distanţa dintre cei doi candidaţi, foarte mică la primele anunţuri ale rezultatelor parţiale, s-a mărit în timp. IEC publică treptat rezultate parţiale începând de la 25 august.
Marţi, campionul luptei împotriva corupţiei, Ramazan Bashardost, se afla pe locul al treilea cu 9,2 la sută din sufragii, urmat de fostul ministru de Finanţe Ashraf Ghani, cu 2,7 la sută.
Dintre cele 5.469.289 de buletine declarate valide, Karzai a obţinut 2.959.093, Abdullah 1.546.490, Bashardost 505.347 şi Ghani 147.761.
Primele rezultate preliminare de la toate secţiilor de vot, care sunt aşteptate joi, vor trebui validate după finalizarea miilor de anchete pentru fraudă aflate în curs la Comisia pentru reclamaţii electorale (ECC).
Rezultatul definitiv este aşteptat cel mai devreme la data de 17 septembrie.
În anchetele sale, ECC a anunţat, marţi, că dispune de "dovezi evidente şi convingătoare de fraude la un număr de secţii de vot", potrivit unui comunicat.
"În lumina acestor dovezi (...) este necesar şi oportun să verificăm şi să renumărăm buletinele în anumite secţii de vot care depăşesc pragul după care există serioase prezumţii de nereguli", menţionează comisia, fără a preciza numărul secţiilor în cauză.
Autorităţile electorale au anunţat însă, marţi, că au "plasat în carantină" urnele din peste 600 de secţii de vot, din totalul de 25.450, din cauza presupuselor fraude comise în timpul scrutinului prezidenţial. "Urnele din peste 600 de secţii de vot au fost plasate în carantină", a declarat Daoud Ali Najafi, unul dintre liderii Comisiei Electorale Afgane.
Potrivit ECC, numărarea buletinelor de vot în anumite secţii indică un nivel prea ridicat de participare comparativ cu media naţională, ceea ce duce cu gândul că urnele au fost umplute artificial sau arată un număr prea mare de voturi pentru acelaşi candidat pentru a fi credibil.
IEC a recunoscut, duminică, anularea a 200.000 de sufragii pentru fraude, din aproape 4,5 milioane de buletine numărate până atunci, ceea ce reprezintă un procentaj slab.
Rata participării nu a fost anunţată nici la două săptămâni după scrutin, însă surse diplomatice apreciază că ea se situează între 30 şi 35 la sută.
Marţi, reprezentantul special al ONU în Afganistan, Kai Eide, a cerut ca autorităţile electorale afgane să dovedească o "rigoare totală" în numărarea voturilor şi derularea anchetelor pentru fraude, pentru că "integritatea acestor alegeri prezintă o mare importanţă pentru Afganistan şi partenerii săi internaţionali".
Prezidenţialele au avut loc 20 august, simultan cu alegerile provinciale. Numeroşi observatori afgani şi străini au semnalat nereguli în întreaga ţară.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO