- Home
- Externe
- PARIS, (26.05.2014, 08:19)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ALEGERI EUROPARLAMENTARE ÎN FRANŢA - BIOGRAFIE: Marine Le Pen, imaginea unei extreme drepte cuceritoare
Şefa Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) Marine Le Pen, un strateg şi o voluntaristă, culege roadele eforturilor pe care le-a depus pentru "de-diabolizarea" partidului ei, obţinând duminică primul loc în alegerile europene în Franţa, devansând cele două partide de guvernământ, relatează AFP.
Urmărește
2252 afișări
BIOGRAFIE: Marine Le Pen, imaginea unei extreme drepte cuceritoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Această femeie în vârstă de 45 de ani, blondă şi cu trăsături dure, se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale din 2017, după ce a câştigat pariul pe care l-a pus: să "arunce în aer" atât UMP-ul, cel mai important partid al opoziţiei de dreapta, cât şi Partidul Socialist aflat la putere, plasându-se în "centrul de greutate" al peisajului politic francez.
Cea mai tânără dintre cele trei fiice ale lui Jean-Marie Le Pen, unul dintre principalii fondatori ai FN în 1972, ea nu ar fi urmat să intre în viaţa politică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Sora sa, Yann, dar mai ales Marie-Caroline, ar fi urmat să preia ştafeta unei formaţiuni dominate timp de aproape 40 de ani de către Jean-Marie Le Pen.
Însă viaţa politică a FN şi sciziunile de la sfârşitul anilor '90 au deschis calea acestei avocate, care a încercat încă din 1993, la vârsta de 24 de ani, să fie aleasă deputată la Paris.
Tatăl său o pregăteşte timp de mai mulţi ani, în cadrul Serviciului Juridic al FN, după care o prezintă în faţa camerelor de luat vederi. FN va reprezenta "un refugiu, apoi o rampă de lansare", scrie jurnalistul Romain Rosso într-o biografie a lui Marine Le Pen.
Ea produce o impresie puternică încă de la 5 mai 2002, seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în care s-a calificat tatăl ei, scrutin pe care-l va pierde cu brio în faţa lui Jacques Chirac. Ea este cea care dă tonul, afirmând că "Franţa s-a transformat în lagăr de reeducare psihologică", referindu-se la manifestaţiile uriaşe de stradă din ţară care spuneau "nu" FN.
- Altă imagine?
Devenind tot mai puternică în umbra unui tată care îmbătrâneşte, ea se impune în ianuarie 2011 la conducerea FN.
Presa franceză vorbeşte, la acest moment, despre operaţiunea de "de-diabolizare". Le Pen răspunde că ea vrea "să ofere o imagine diferită caricaturii" făcute, în opinia, FN.
Este vorba despre debarasarea, cel puţin parţial, de activişti antisemiţi, nostalgici ai Algeriei franmceze, chiar ai regimului colaboraţionist (cu Germania) de la Vichy şi de catolici integrişti care au fost, timp de peste 30 de ani, cadre în FN, moştenitorul unei tradiţii a extremei drepte născute în secolul al XIX-lea.
Spre deosebire de tatăl ei, al cărui program economic era redus şi neglijat în favoarea diatribelor vizând imigranţii, Marine Le Pen "aderă" la îngrijorările francezilor "declasaţi", aceşti "uitaţi" ai politicii care văd şomajul depăşind 10% şi puterea de cumpărare scăzându-le.
Prin ieşirea din zona euro şi protecţionism, preşedinta FN încearcă să pară mai credibilă în domeniul economic.
Repetiţia generală în vederea alegerilor europene - alegerile municipale din martie - i-a permis, prin obţinerea victoriei în zece oraşe, să-şi reafirme voinţa de a-şi "normaliza" partidul, prezentându-l ca fiind capabil să "gestioneze" fără "ideologie".
Marine Le Pen nu ezită, totodată, să-i citeze pe Jaurès sau pe generalul de Gaulle.
Voind să organizeze "invazia fluxurilor migratorii", ea preferă de-acum ca mai degrabă să atace "mondializarea" decât "străinii". Francezii "vor să fie protejaţi faţă de mondializarea sălbatică", a declarat ea duminică.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe