ALEGERI în Bosnia: Alegătorii se prezintă la urne într-un context de retorică naţionalistă şi probleme economice

Bosniecii au început să voteze duminică într-un scrutin general prin care vor alege membrii preşedinţiei colegiale şi ai Parlamentului central, dar şi ai legislativelor entităţilor sârbă şi croato-musulmană, într-un context de retorică naţionalistă şi separatistă şi probleme economice, relatează AFP.

Urmărește
274 afișări
Imaginea articolului ALEGERI în Bosnia: Alegătorii se prezintă la urne într-un context de retorică naţionalistă şi probleme economice

ALEGERI în Bosnia: Alegătorii se prezintă la urne într-un context de retorică naţionalistă şi probleme economice (Imagine: Shutterstock)

Cele aproximativ 5.400 de secţii de votare au fost deschise la ora 5.00 GMT (8.00, ora României) şi vor fi închise la ora 19.00 GMT (22.00, ora României). Primele rezultate preliminare, privind scrutinul prezidenţial, vor fi anunţate la ora 22.00 GMT (luni, 1.00, ora României) de către Comisia Electorală.

Aproape 3,3 milioane de alegători sunt chemaţi să-i aleagă pe cei trei membri (sârb, croat şi musulman) ai preşedinţiei colegiale a Bosniei-Herţegovina.

Sunt aleşi, de asemenea, 42 de deputaţi în Parlamentul central al ţării, cei 98 de membri ai Adunării entităţii croato-musulmane şi cei 83 ai Adunării entităţii sârbe.

De la sfârşitul războiului intercomunitar (1992-1995), Bosnia este împărţită în două entităţi, şi anume Republica Srpska (sârbi) şi Federaţia croato-musulmană, unite prin instituţii centrale slabe.

În Republica Srpska este ales totodată preşedintele entităţii, un post pentru care candidează Milorad Dodik, preşedintele în exerciţiu al sârbilor din Bosnia.

În Federaţia croato-musulmană se va vota şi pentru alegerea a 289 de membri ai legislativelor celor zece cantoane care compun entitatea.

Cu o zi înainte de alegeri, Uniunea Europeană (UE) i-a îndemnat stăruitor pe bosnieci să se prezinte la urne.

Participanţii la scrutin sunt chemaţi să-i aleagă pe cei care vor aduce "foarte necesara reconciliere în cadrul societăţii (...) şi să dea un impuls pozitiv" care să permită Bosniei să "recupereze distanţa faţă de restul regiunii şi să-i permită să avanseze către UE".

Victimă a unor dispute etnice politicianiste permanente, Bosnia nu reuşeşte, de mai mulţi ani, să adopte reformele necesare în vederea apropierii de UE. Ea se află, din această cauză, în coada plutonului tuturor celorlalte ţări din Balcani în privinţa acestui obiectiv.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici