UPDATE 11.00 S-a dat start votului în alegerile regionale din Catalonia, iar câteva sute de persoane au format deja cozi în faţa secţiilor de votare, aşteptând să se pronunţe asupra viitorului regiunii, relatează cotidianul El Pais.
Voters pour through the doors at the opening of this polling station in Barcelona. Long queues waiting to cast their votes, people tell me this is a historic day #Catalonia elections pic.twitter.com/r74AiJvyR2
— Cath Norris-Trent (@cntrentF24) December 21, 2017
La scrutinul de joi se aşteaptă o participare masivă la vot, potrivit sondajelor, peste 80% dintre catalani se vor prezenta la urne pentru a decide dacă formaţiunile separatiste vor rămâne la putere. În 2015, partidele separatiste au câştigat pentru prima dată o majoritate de locuri în Parlamentul regional, obţinând 47,8 % din sufragii, în condiţiile unei prezenţe la vot de 77,4 %.
În plus, Guvernul de la Madrid a luat măsuri sporite de securitate pentru organizarea alegerilor regionale, Ministerul spaniol de Interne desfăşurând peste 15.000 de ofiţeri în regiune pentru a asigura ordinea în timpul procesului de vot.
Secţiile de votare s-au deschis la ora 10 (ora României) şi se vor închide la ora 21, moment în care vor apărea şi primele exit-polluri.
Bastante cola en la Escola Mireia (BCN) para votar. #21d https://t.co/ayAbgFwQEJ pic.twitter.com/fs3dwHsQYq
— J. J. Gálvez (@jjimenezgalvez) December 21, 2017
Alegerile au fost convocate de către Guvernul central de la Madrid, după ce acesta a dispus dizolvarea Parlamentului şi Guvernului regional din Catalonia, drept reacţie la declaraţia de independenţă adoptată în mod unilateral de foştii lideri ai regiunii.
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat în repetate rânduri că a dispus organizarea alegerilor regionale pentru a restaura ordinea constituţională în regiune şi pentru a depăşi cea mai gravă criză politică prin care a trecut statul iberic în ultimele decenii.
În alegeri, se confruntă reprezentanţii mişcării separatiste şi candidaţii care doresc rămânerea Cataloniei în componenţa Spaniei. Potrivit sondajelor de opinie, este aşteptată o prezenţă masivă la urne, însă niciuna dintre cele două tabere nu va reuşi să obţină majoritatea mandatelor în Parlamentul regional.
Sondajele sugerează că aproape trei sferturi dintre cetăţenii Cataloniei nu susţin continuarea planului de a dobândi idependenţa faţă de Spania, 71% dintre catalani preferând ca liderii regionali să ajungă la un consens cu Guvernul de la Madrid pentru ca regiunea să rămână parte componentă a Spaniei.
De asemenea, partidele care susţin independenţa regiunii ar urma să obţină doar 46% din voturile catalanilor, insuficient pentru a-şi asigura majoritatea mandatelor. De cealaltă parte, formaţiunile care susţin unitatea Spaniei sunt creditate tot de 46% dintre catalani, cu 6% în plus faţă de rezultatul obţinut la precedentele alegeri regionale. Astfel, partidele pro-independenţă ar urma să câştige 67 de mandate, cu unul mai puţin faţă de numărul necesar pentru a avea majoritatea în Parlamentul regional catalan.
Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populaţia Spaniei locuieşte în Catalonia, iar regiunea produce circa 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.