- Home
- Externe
- WASHINGTON, (06.11.2012, 12:26)
- Valentin Vidu - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ALEGERI ÎN SUA: Americanii fac glume pe seama posibilităţii ca un mormon să ajungă la Casa Albă
Statele Unite ar putea să aleagă pentru prima dată în istoria lor un preşedinte mormon, însă apartenenţa lui Mitt Romney la această biserică, înconjurată în continuare de o oarecare suspiciune, a agitat prea puţin spiritele în cursa pentru Casa Albă.
Urmărește
281 afișări
Mitt Romney (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Analizând confruntarea între republicanul Mitt Romney şi preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama, John Turner, profesor de religie la George Mason University, "nu îşi aminteşte (să fi avut loc), de mult timp, o campanie atât de puţin religioasă", a declarat el pentru AFP.
Totuşi, pentru prima dată în istoria Statelor Unite, un candidat mormon accede la candidatura supremă şi ar putea să obţină victoria.
Mitt Romney, un membru influent al acestei biserici, nu şi-a ascuns niciodată apartenenţa la această religie. Însă a avut grijă să "neutralizeze" subiectul, apreciază Turner, limitându-se la "câteva remarci de ordin general".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Hackerii au compromis o extensie Chrome folosită de sute de mii de utilizatori: datele furate includ parole şi sesiuni autentificate
-
Casa Albă dezvăluie cum evită soldaţii nord-coreeni capturarea pe câmpul de luptă din Ucraina
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
Apartenenţa la Biserica lui Isus Cristos al Sfinţilor Ultimelor Zile (LDS), numele oficial al Bisericii Mormone, nu poate să nu creeze suspiciune în această ţară, în care a fost creată şi în care are aproximativ şase milioane de membri, reprezentând 2 procente din populaţie.
LDS, fondată în 1820 de către Joseph Smith, este cunoscută prin misionari, practica poligamiei - respinsă în 1890 - şi expertiza sa în domeniul genealogiei, dezvoltată din motive religioase.
La sfârşitul lui august, un american din cinci afirma că "se simte incomod" în privinţa mormonismului, iar trei americani din cinci afirmau că se simt "foarte diferiţi", potrivit Institutului Pew. În iunie, 18% dintre americani vroiau să voteze pentru un mormon care candidează la preşedinţie, unii calificând această biserică drept o "sectă", potrivit unui sondaj Gallup.
- Economia, mai importantă decât religia
În opinia lui Turner, "mormonismul lui Romney a fost o problemă serioasă în timpul alegerilor primare republicane".
"Până la retragerea (ultraconservatorului catolic Rick) Santorum, Mitt Romney a pierdut întotdeauna votul protestanţilor evanghelici, cei mai neîncrezători, care cred că mormonii nu sunt creştini", adaugă el.
Ulterior, unii lideri evanghelici, ca de exemplu celebrul Billy Graham, şi-au îndemnat comunităţile să voteze pentru Romney.
Imaginea de "om de afaceri bogat, care nu ţine cont de interesele lor", este cea care îl poate costa voturi, notează Lee Jefferson, profesor de religie la Centre College, la Danville, în Kentucky.
Citeşte şi:
ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN SUA: Obama şi Romney, umăr la umăr cu 48 de ore înainte de scrutin. Ce spun sondajele
"Publicul este mai interesat de proiectele economice ale candidaţilor decât de credinţa lor", subliniază Benjamin Knoll, profesor de politică la Danvilles.
Cu toate acestea, "nu a mai existat niciodată, anterior, o corelaţie atât de puternică între religie şi apartenenţa la un partid", deoarece "cei mai religioşi nu au mai votat niciodată atât de mult pentru republicani. Deci, religia contează", apreciază Knoll.
Candidatul Romney este susţinut, potrivit sondajelor, de către electoratul republican tardiţional, reprezentat de un alb, protestant, practicant, din mediul rural, mulţumit şi bărbat.
În schimb, Obama primeşte majoritatea sufragiilor celor mai defavorizaţi, tinerilor, femeilor, catolicilor liberali şi evreilor.
La rândul său, Obama a vorbit foarte puţin despre religia sa. El este protestant afiliat Bisericii Unite a lui Cristos. Însă preşedintele a intervenit personal pentru ca numele lui Dumnezeu să apară în programul democrat. La fel ca Mitt Romney, preşedintele american este nevoit să se confrunte cu o situaţie ambiguă, 11% dintre americani crezând că este musulman.
Citeşte şi:
The Economist îl susţine în alegeri pe Barack Obama, pe care îl consideră un "rău cunoscut"
În plus, pentru prima dată, niciunul dintre cei patru candidaţi - atât Obama şi Romney, cât şi candidaţii la vicepreşedinţie Joe Biden şi Paul Ryan - nu este un alb protestant, aşa cum au fost cei mai numeroşi preşedinţi americani.
Pe când un ateu la Casa Albă? "Nu este tot atât de imposibil pe cât era acum 20 de ani", declară Turner, "dar este nevoie de timp pentru a ajunge la americanul mediu", este el de părere.
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:34
-
astăzi, 13:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia