- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alegeri legislative în Georgia
Georgienii îşi aleg miercuri Parlamentul, un nou test al progreselor democratice realizate de această fostă republică sovietică, în timp ce încearcă să îşi consolideze relaţiile cu Occidentul pe fondul tensiunilor cu Moscova.
Alegeri legislative în Georgia (Imagine: Mediafax Foto)
Scrutinul este determinant pentru Georgia, dacă vrea să păstreze un sprijin fără ambiguitate din partea occidentalilor în diferendul cu Moscova privind cele două regiuni separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.
"Dacă aceste alegeri sunt libere şi echitabile, credem că Georgia" va avea "sprijinul comunităţii euroatlantice", a declarat adjunctul secretarului de Stat american Matthew Bryza.
"Georgia trece printr-o probă foarte serioasă în Abhazia şi, dacă aşteapă un sprijin internaţional, trebuie să desfăşoare alegeri legislative libere şi corecte", consideră Tornike Şaraşenidze, un analist de la Tbilisi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Tottenham, cu Radu Drăguşin în primul 11, a spulberat-o pe Manchester City în deplasare
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
Tensiunile dintre Moscova şi Tbilisi s-au agravat înaintea alegerilor, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili vorbind chiar despre riscul unui "război" între ţara sa, o mică republică din Caucaz, şi fosta putere dominantă din regiune.
Washingtonul şi Uniunea Europeană şi-au exprimat îngrijorarea şi dezaprobarea, după ce Moscova a anunţat în aprilie că intenţionează să îşi consolideze legăturile cu cele două regiuni separatiste din Georgia, care şi-au proclamat independenţa după destrămarea URSS, la începutul anilor '90. Moscova şi-a mărit de asemenea contingentul de menţinere a păcii din Abhazia.
Lăudată de preşedintele american George W. Bush drept una dintre democraţiile din fosta URSS, Georgia a beneficiat de un sprijin puternic al Occidentului după sosirea lui Saakaşvili la putere în 2004, în urma "revoluţiei trandafirilor".
Tbilisi trebuie însă să îşi refacă reputaţia, după ce s-a confruntat în noiembrie 2007 cu manifestări violente, foarte dăunătoare imaginii sale. Autorităţile au reprimat violent atunci manifestaţiile, înainte de a proclama starea de urgenţă şi de a închide un post de televiziune critic la adresa puterii.
Saakaşvili a anunţat de asemenea alegeri prezidenţiale anticipate pentru ianuarie 2008, în urma cărora a fost reales, dar care au fost marcate de acuzaţii de fraude, lansate de opoziţie.
Partizanii preşedintelui afirmă că legislativele vor fi corecte şi că partidul său, Mişcarea Naţională Unită, va obţine majoritatea absolută a celor 150 de locuri din Parlament.
"Nu este pur şi simplu serios să vorbeşti despre riscuri de fraude electorale în Georgia de astăzi", a declarat David Bakradze, fostul ministru de Externe care conduce lista partidului prezidenţial la alegeri.
"Este vital pentru Georgia ca alegerile să fie cu adevărat libere şi corecte (...). Trebuie să arătăm lumii că suntem o ţară democratică", a adăugat el.
Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO) al OSCE, principala organizaţie de monitorizare a alegerilor, a evocat deja "numeroase acuzaţii de intimidare", "funcţionari care fac campanie ilegal" şi "abuzuri de mijloacele serviciilor publice".
"Saakaşvili nu are nici o intenţie de a organiza alegeri democratice. Există deja numeroase cazuri de falsificări în cursul perioadei preelectorale", a declarat un alt fost ministru de Externe, Salome Zurabişvili, candidata coaliţiei Consiliul Unit, formată din nouă partide de opoziţie.
Zurabişvili promite "manifestaţii în cazul în care alegerile sunt falsificate", la fel ca după prezidenţialele din ianuarie, generând temeri referitoare la posibilitatea unor violenţe asemănătoare celor de anul trecut.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO