Alegeri legislative în Polonia, duminică

Polonezii se pregătesc să aleagă duminică un nou Parlament, într-un scrutin care se anunţă similar unui referendum pentru sau împotriva fraţilor gemeni conservatori Lech şi Jaroslaw Kaczynski, controversaţi atât în ţara lor, cât şi în Uniunea Europeană, comentează AFP.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Alegeri legislative în Polonia, duminică

Liderul Platformei Civice, Donald Tusk, (stânga) şi premierul Jaroslaw Kaczynski (dreapta)

Indecisă timp de mai multe săptămâni, cursa a fost relansată de victoria, pe cât de categorică pe atât de neaşteptată, a liderului opoziţiei liberale, Donald Tusk, în cadrul unei dezbateri televizate cu premierul Jaroslaw Kaczynski. Premierul a părut slab pregătit şi puţin pus la curent cu preocupările concrete ale polonezilor, precum creşterea recentă a preţurilor la alimente sau salariile foarte mici ale asistentelor.

Analiştii apreciază că scrutinul este mai deschis decât niciodată. După ce Camera Deputaţilor a decis, la 7 septembrie, să organizeze alegeri legislative anticipate, partidul conservator şi naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) al fraţilor Kaczynski îşi dispută primul loc în sondaje cu Platforma Civică (PO) a lui Donald Tusk, o formaţiune liberală şi proeuropeană.

Cele două partide oscilează între 30 şi 40 la sută din sufragii. Forţele de stânga, înlăturate de la putere în septembrie 2005 în urma unor cazuri de corupţie, încearcă să recâştige electoratul, fiind creditate cu circa 15 la sută din intenţiile de vot, în pofida unei reînnoiri a membrilor şi a alianţei cu formaţiuni de centru în cadrul LiD (Stânga şi Democraţi).

Institutele de sondare a opiniei publice apreciază că o singură altă formaţiune poate depăşi pragul electoral de cinci la sută necesar pentru a intra în Parlament, partidul ţărănesc PSL, aflat în prezent în opoziţie.

Aliaţii fraţilor Kaczynski până în vară, formaţiunea ultracatolică de extremă-dreapta Liga Familiilor Poloneze (LPR) şi partidul popular Autoapărarea, dicreditat de scandalurile sexuale în care au fost implicaţi liderii săi, riscă să fie eliminate.

Gemenii Kaczynski au reuşit ceea ce şi-au propus, anume să devină singurul răspuns politic pentru dreapta patriotică şi catolică, dar şi pentru toţi perdanţii din perioada post-comunistă. De asemenea, ei au reuşit să câştige marea majoritate a ascultătorilor postului ultracatolic foarte influent Radio Maryja, potrivit unui studiu recent.

În acelaşi timp, însă, ei au descurajat o parte a alegătorilor din mediul urban, educaţi, care fuseseră atraşi de programul anticorupţie al PiS. În doi ani de când au ajuns la putere, cei doi gemeni care au câştigat în toamna lui 2005 atât prezidenţialele, cât şi legislativele au polarizat electoratul. Unii cetăţeni laudă politica lor socială, refuzul de compromis în cadrul Uniunii Europene şi atacurile împotriva Germaniei. Alţii, dimpotrivă, critică blocajul pe care ei îl generează în UE, obsesia pentru legea lustraţiei, confiscarea presei publice şi dezinteresul faţă de reformele economice.

"Acesta va fi un mare referendum pentru sau împotriva (fraţilor) Kaczynski", apreciază Eryk Mistewicz, un consultant influent care consideră că PiS are şansa de a obţine majoritatea absolută a celor 460 de mandate din Dietă (Camera inferioară a Parlamentului). De altfel, acesta este şi obiectivul secret al premierului Jaroslaw Kaczynski cu care, după doi ani de guvernare prin metode controversate, nici un partid nu este pregătit să se alieze.

La rândul lor, liberalii speră să poată constitui o majoritate cu partidul ţărănesc, cu care împart numeroase regiuni de la alegerile locale din noiembrie 2006. Ei nu au exclus complet nici o alianţă cu stânga, deşi numeroşi deputaţi liberali nu sunt încântaţi de ideea de a coopera cu foştii tineri comunişti din anii '80, reconvertiţi ulterior în social-democraţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici