Alegeri municipale în Kosovo, cu valoare de test pentru relaţiile dintre Priştina şi Belgrad

Kosovarii votau duminică pentru alegerea membrilor unor noi consilii locale, un test pentru aplicarea acordului privind normalizarea relaţiilor între Belgrad şi Priştina, un scrutin supravegheat îndeaproape de Uniunea Europeană (UE), care îl doreşte "corect şi care să unească".

Urmărește
269 afișări
Imaginea articolului Alegeri municipale în Kosovo, cu valoare de test pentru relaţiile dintre Priştina şi Belgrad

Alegeri municipale în Kosovo, cu valoare de test pentru relaţiile dintre Priştina şi Belgrad (Imagine: Shutterstock)

Principala miză a acestor alegeri organizate de către Priştina va fi participarea etnicilor sârbi din Kosovo, în special a celor din nordul ţării care, până în prezent, au respins mereu autoritatea kosovară şi care nu recunosc, la fel ca Belgradul, proclamarea independenţei ţării în 2008.

Potrivit reprezentantului sârb în cadrul Comisiei Electorale Centrale kosovare Nenad Rikalo, "în aproape toate secţiile de votare din nordul Kosovo există probleme tehnice, iar votarea nu a început încă".

După mai bine de o oră de la deschiderea oficială a secţiilor de votare, la ora 6.00 GMT (8.00, ora României), jurnalişti AFP au constatat, în partea de nord a Kosovskăi Mitroviţa, unde sârbii sunt majoritari, că procesul de votare nu a început.

"Am venit să îmi îndeplinesc datoria de alegător", a declarat Konstantin Stijovici, în vârstă de 82 de ani, care, la fel ca alţi aproximativ zece alegători, aştepta răbdător în faţa unei secţii de votare.

Candidatul la funcţia de primar al Mitroviţei din partea Iniţiativei Civice Srpska Krstimir Pantici a imputat aceste probleme comunităţii internaţionale şi autorităţilor de la Priştina.

"Am informat Guvernul (sârb), care va cere explicaţii OSCE, să fie create condiţii pentru ca scrutinul să se desfăşoare în bune condiţii", a declarat Pantici.

Belgradul i-a îndemnat, în timpul campaniei electorale, pe cei aproximativ 40.000 de etnici sârbi din nordul Kosovo, la frontiera cu Serbia, în care sunt majoritari şi unde Priştina nu exercită practic vreun control, să participe la scrutin.

Însă naţionaliştii, care se opun alegerilor şi îndeamnă la boicotarea scrutinului, nu au ezitat să recurgă la măsuri extreme pentru a descuraja populaţia să voteze. În noaptea de vineri spre sâmbătă, Pantici a fost agresat de persoane necunoscute care purtau cagule, o faptă condamnată puternic de către comunitatea internaţională.

Serbia, care speră să deschidă în curând negocieri de aderare la UE, încurajează pentru prima dată participarea comunităţii sârbe la alegeri, deoarece buna desfăşurare a scrutinului este o condiţie de îndeplinit înainte de continuarea aproprierii sale de Bruxelles.

În opinia Belgradului, la finalul acestui scrutin etinicii sârbi din Kosovo "vor obţine o confirmare internaţională a existenţei unei Asociaţii a Municipalităţilor Sârbe".

Această Asociaţie va personifica gradul de autonomie prevăzut pentru comunitatea sârbă din Kosovo în Acordul de la Bruxelles, încheiat în aprilie între Belgrad şi Priştina, sub patronajul UE. Ea va înlocui instituţiile statului sârb în nordul Kosovo, a cărui prezenţă este considerată ilegală atât de către Priştina, cât şi de către comunitatea internaţională.

Potrivit unui sondaj efectuat în octombrie de către Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) în nordul Kosovo, 15,8% dintre etnicii sârbi oferă asigurări că se vor prezenta la urne.

În schimb, 43,5% dintre etnicii sârbi intervievaţi sunt ferm hotărâţi să boicoteze scrutinul, răspunzând astfel unei campanii foarte active efectuate de către partide naţionaliste care au exploatat în mod abil dilema pe care a creat-o în rândul populaţiei locale o participare la vot.

PNUD a calificat, totuşi, ca "încurajator" procentul etincilor sârbi care vor să participe la acest prim scrutin organizat de către Priştina în nordul ţării.

În timpul campaniei electorale, Belgradul şi Priştina s-au acuzat reciproc de manipularea listelor electorale, în pofida unui acord între premierii kosovar Hashim Thaçi şi sârb Iviţa Dacici de a permite persoanelor deplasate în urma Războiului din Kosovo (1998-1999) să se înregistreze pentru a vota duminică.

În opinia lui Thaçi, scrutinul va reprezenta un test cu privire la decizia sa de a negocia cu Belgradul acest acord, criticat puternic de opoziţia naţionalistă de la Priştina, care se opune oricărui dialog cu Serbia înainte ca aceasta să recunoască independenţa Kosovo.

În total, aproximativ 1,7 milioane de alegători sunt chemaţi să îşi aleagă reprezentanţii la nivel local din rândul celor 102 partide şi asociaţii care au desemnat candidaţi în cele 36 de municipalităţi din Kosovo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici