- Home
- Externe
- KOSOVSKA MITROVIŢA, (03.11.2013, 10:24)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alegeri municipale în Kosovo, cu valoare de test pentru relaţiile dintre Priştina şi Belgrad
Kosovarii votau duminică pentru alegerea membrilor unor noi consilii locale, un test pentru aplicarea acordului privind normalizarea relaţiilor între Belgrad şi Priştina, un scrutin supravegheat îndeaproape de Uniunea Europeană (UE), care îl doreşte "corect şi care să unească".
Urmărește
269 afișări
Alegeri municipale în Kosovo, cu valoare de test pentru relaţiile dintre Priştina şi Belgrad (Imagine: Shutterstock)
Principala miză a acestor alegeri organizate de către Priştina va fi participarea etnicilor sârbi din Kosovo, în special a celor din nordul ţării care, până în prezent, au respins mereu autoritatea kosovară şi care nu recunosc, la fel ca Belgradul, proclamarea independenţei ţării în 2008.
Potrivit reprezentantului sârb în cadrul Comisiei Electorale Centrale kosovare Nenad Rikalo, "în aproape toate secţiile de votare din nordul Kosovo există probleme tehnice, iar votarea nu a început încă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
După mai bine de o oră de la deschiderea oficială a secţiilor de votare, la ora 6.00 GMT (8.00, ora României), jurnalişti AFP au constatat, în partea de nord a Kosovskăi Mitroviţa, unde sârbii sunt majoritari, că procesul de votare nu a început.
"Am venit să îmi îndeplinesc datoria de alegător", a declarat Konstantin Stijovici, în vârstă de 82 de ani, care, la fel ca alţi aproximativ zece alegători, aştepta răbdător în faţa unei secţii de votare.
Candidatul la funcţia de primar al Mitroviţei din partea Iniţiativei Civice Srpska Krstimir Pantici a imputat aceste probleme comunităţii internaţionale şi autorităţilor de la Priştina.
"Am informat Guvernul (sârb), care va cere explicaţii OSCE, să fie create condiţii pentru ca scrutinul să se desfăşoare în bune condiţii", a declarat Pantici.
Belgradul i-a îndemnat, în timpul campaniei electorale, pe cei aproximativ 40.000 de etnici sârbi din nordul Kosovo, la frontiera cu Serbia, în care sunt majoritari şi unde Priştina nu exercită practic vreun control, să participe la scrutin.
Însă naţionaliştii, care se opun alegerilor şi îndeamnă la boicotarea scrutinului, nu au ezitat să recurgă la măsuri extreme pentru a descuraja populaţia să voteze. În noaptea de vineri spre sâmbătă, Pantici a fost agresat de persoane necunoscute care purtau cagule, o faptă condamnată puternic de către comunitatea internaţională.
Serbia, care speră să deschidă în curând negocieri de aderare la UE, încurajează pentru prima dată participarea comunităţii sârbe la alegeri, deoarece buna desfăşurare a scrutinului este o condiţie de îndeplinit înainte de continuarea aproprierii sale de Bruxelles.
În opinia Belgradului, la finalul acestui scrutin etinicii sârbi din Kosovo "vor obţine o confirmare internaţională a existenţei unei Asociaţii a Municipalităţilor Sârbe".
Această Asociaţie va personifica gradul de autonomie prevăzut pentru comunitatea sârbă din Kosovo în Acordul de la Bruxelles, încheiat în aprilie între Belgrad şi Priştina, sub patronajul UE. Ea va înlocui instituţiile statului sârb în nordul Kosovo, a cărui prezenţă este considerată ilegală atât de către Priştina, cât şi de către comunitatea internaţională.
Potrivit unui sondaj efectuat în octombrie de către Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) în nordul Kosovo, 15,8% dintre etnicii sârbi oferă asigurări că se vor prezenta la urne.
În schimb, 43,5% dintre etnicii sârbi intervievaţi sunt ferm hotărâţi să boicoteze scrutinul, răspunzând astfel unei campanii foarte active efectuate de către partide naţionaliste care au exploatat în mod abil dilema pe care a creat-o în rândul populaţiei locale o participare la vot.
PNUD a calificat, totuşi, ca "încurajator" procentul etincilor sârbi care vor să participe la acest prim scrutin organizat de către Priştina în nordul ţării.
În timpul campaniei electorale, Belgradul şi Priştina s-au acuzat reciproc de manipularea listelor electorale, în pofida unui acord între premierii kosovar Hashim Thaçi şi sârb Iviţa Dacici de a permite persoanelor deplasate în urma Războiului din Kosovo (1998-1999) să se înregistreze pentru a vota duminică.
În opinia lui Thaçi, scrutinul va reprezenta un test cu privire la decizia sa de a negocia cu Belgradul acest acord, criticat puternic de opoziţia naţionalistă de la Priştina, care se opune oricărui dialog cu Serbia înainte ca aceasta să recunoască independenţa Kosovo.
În total, aproximativ 1,7 milioane de alegători sunt chemaţi să îşi aleagă reprezentanţii la nivel local din rândul celor 102 partide şi asociaţii care au desemnat candidaţi în cele 36 de municipalităţi din Kosovo.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk: Am epuizat suma cumulativă a cunoștințelor umane
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: UE îndeamnă la organizarea unor alegeri corecte în Kosovo, pe 3 noiembrie, şi a alocat unele fonduri suplimentare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce faci atunci când nu te vede nimeni? Locuitorii din Utah au cele mai multe curiozități și se informează despre sex
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe