- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (29.11.2015, 11:00)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alegeri pentru Sovietul Suprem şi consiliile locale în Transnistria
Transnistrenii votau duminică pentru alegerea celor 43 de membri ai Sovietului Suprem şi a consiliilor locale, după o campanie tensionată, iar Chişinăul a recomandat moldovenilor să evite deplasările în regiunea separatistă.
Urmărește
797 afișări
Alegeri pentru Sovietul Suprem şi consiliile locale în Transnistria
Potrivit postului Europa Liberă, lupta se duce între reprezentanţii mediului de afaceri şi echipa executivă condusă de către Evgheni Şevciuk.
Potrivit unor experţi, comunitatea de afaceri din Transnistria, acuzată de administraţia de la Tiraspol de delapidarea unor sume enorme şi de faptul că ar fi responsabilă de criza economică din regiune, ar vrea să preia controlul asupra Sovietului Suprem, iar anul viitor, în alegerile prezidenţiale, ar intenţiona să prezinte un candidat împotriva lui Şevciuk.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
La rândul său, Şevciuk, care nu are o formaţiune politică, încearcă să mobilizeze resurse administrative, dar mai ales structurile de forţă.
Cele 263 de secţii de votare s-au deschis duminică dimineaţa la ora 8.00. Potrivit Tiraspolului, pe listele electorale ar fi înscrise 431.307 cu drept de vot, însă autorităţile de la Chişinău afirmă că în Transnistria ar locui în total 380-400 de mii de persoane, inclusiv minori. Numărul ar fi exagerat pentru a ascunde amploarea exodului populaţiei din regiune.
Comisia Electorală de la Chişinău a cerut organizaţiilor internaţionale să nu trimită observatori în alegeri şi să nu recunoască rezultatele scrutinului.
În pofida acestui apel, Rusia, Abhazia şi Osetia de Nord au trimis observatori.
Pentru cele 43 de locuri de deputat în Sovietul Suprem candidează 138 de persoane, iar pentru cele de consilieri locali 624 de persoane.
Persoanele care nu au putut vota duminică au votat anticipat în perioada 24-28 noiembrie.
Miliţia din regiunea transnistreană a fost plasată într-un regim de lucru alert, cu un program de 12 ore şi patrulări mai frecvente. Tiraspolul a motivat această măsură evocând eventuale presiuni asupra candidaţilor şi echipelor lor şi în vederea evitării unor "provocări".
Potrivit unor observatori din regiune, campania a avut loc într-o atmosferă tensionată, cu atacuri la persoană şi folosirea unor metode dure.
Liderul transnistrean Evgheni Şevciuk a pledat săptămâna trecută pentru schimbarea legislaţiei în vederea unei responsabilizări a candidaţilor şi unei confruntări de idei - ci nu a capitalurilor, sumelor investite în campanie sau agresiunii fizice şi verbale. El a pledat pentru modificarea prevederilor legislative în vederea impunerii unor limite candidaţilor, inclusiv financiare.
În campania acestui scrutin a avut loc o confruntare dură între structurile de forţă ale administraţiei conduse de Şevciuk şi mediul de afaceri, potrivit lui Ion Tabăra, un expert din cadrul Centrului de analiză Politicon de la Chişinău.
Şevciuk ar dori să preia modelul lui Vladimir Putin care, odată ajuns la putere, a înlocuit oligarhia cu KGB-ul la conducerea Rusiei, este de părere Tabăra.
Date cu privire la participarea la vot şi rezultate urmează să fie anunţate de Comisia electorală din regiune în zilele următoare.
Niciun fel de sondaje nu au fost realizate şi nu vor fi prezentate nici exit-polluri.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe