- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alegerile care ar putea decide viitorul petrolului şi al gazului. Problemele climatice au fost în centrul campaniei electorale
- Norvegienii merg luni la urne pentru a alege un nou parlament.
- Alegerile din ţara nordică sunt privite cu mare interes în toată Europa, deorece în cadrul acestora s-ar putea juca soarta petrolului şi a gazului.
- Campania electorală a fost centrată pe problemele climatice ale ţării care este cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Vest.
Alegerile care ar putea decide viitorul petrolului şi al gazului. Problemele climatice au fost în centrul campaniei electorale
Recent, un raport dur al ONU privind schimbările climatice a spus că încălzirea globală este aproape să atingă un punct fără întoarcere. Raportul a dat un impuls instant partidelor care solicită limitarea forajului: partidul verde - care doreşte oprirea imediată a construcţiei de noi exploatări de petrol şi gaze şi oprirea completă a producţie până în 2035 - a înregistrat o creştere importantă în sondaje, relatează The Guardian.
„Raportul Net Zero al Agenţiei Internaţionale pentru Energie din luna mai a arătat clar că nu există spaţiu pentru petrol şi gaze”, a declarat Arild Hermstad, liderul adjunct al Verzilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
De teama intensificării războiului din Ucraina, Ungaria instalează un sistem antiaerian la graniţă şi pune unele unităţi militare în alertă
Dar, în timp ce sondajele anticipează că opoziţia de centru-stânga va învinge coaliţia conservatorilor ce a condus Norvegia de opt ani, soarta industriei care a făcut din Norvegia una dintre cele mai prospere naţiuni din Europa este departe de a fi sigură.
Ţara a luat la nivel declarativ un rol de lider în implementarea energiei verzi, dar combustibilii fosili reprezintă încă 40% din exporturile sale. Industria petrolului şi gazului are peste 200.000 de angajaţi - aproximativ 7% din forţa de muncă totală - şi prin aceasta industrie poluantă ţara a construit cel mai mare fond suveran din lume, în valoare de peste 1 trilion de euro.
Danemarca, ţară vecină, va pune capăt construicţiei de noi exploatări de combustibili fosili şi îşi propune să oprească total producţia până în 2050.
Un raport al Consiliului ONU pentru drepturile omului privind Norvegia anul trecut a fost explicit, solicitând ţării să „interzică exploatarea combustibililor fosili şi să dezvolte o strategie de tranziţie justă pentru lucrători şi comunităţi”.
Dar, în ciuda creşterii în sondaje a verzilor, mesajul este greu de vândut în campaniei.
"Va fi dificil să scoatem Norvegia din industria petrolieră. Oamenii îşi fac griji pentru locul lor de muncă, pentru nivelul lor de trai. Atâta timp cât conservatorii garantează că locurile de muncă petroliere vor continua, cei care solicită încetarea forajului par a fi ameninţarea, a declarat Arild Hermstad.
Principalele partide de centru-dreapta şi centru-stânga ale Norvegiei, conservatorii şi opoziţia laburistă, sunt de acord că producţia ar trebui să continue până în 2050, susţinând că tranziţia verde va dura, iar veniturile din petrol pot contribui la finanţarea acesteia. Totuşi, Partidul Verde ar putea juca un rol important în formarea viitoarea coaliţie de guvernare şi ar putea să pună condiţii dure.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO