- Home
- Externe
- YANGON, (09.11.2015, 10:31)
- Valentin Vidu - Mediafax
ALEGERILE din Myanmar: Suu Kyi, care a petrecut 15 ani sub arest la domiciliu, se îndreaptă către victorie. Partidul la putere şi-a recunoscut înfrângerea
Partidul aflat la putere în Myanmar şi-a recunoscut luni înfrângerea în alegerile generale din Myanmar, iar opoziţia condusă de către Aung San Suu Kyi părea că se îndreaptă către o victorie zdrobitoare, relatează Reuters în pagina electronică.
Urmărește
2663 afișări
ALEGERILE din Myanmar. Suu Kyi, care a petrecut 15 ani sub arest la domiciliu, se îndreaptă către victorie. Partidul la putere şi-a recunoscut înfrângerea
"Am pierdut", a declarat pentru Reuters Htay Oo, liderul interimar al Partidului Uniunea Solidaritate şi Dezvoltare (USDP, la putere), într-un interviu acordat la o zi după primele alegeri libere organizate în ultimul sfert de secol în această ţară din Asia de Sud-Est.
Comisia electorală nu a anunţat încă niciun rezultat al scrutinului de duminică, însă Liga Naţională pentru Democraţie (LND, opoziţie) a lui Suu Kyi a anunţat că numărători parţiale arată că formaţiunea a obţinut peste 80% din voturile exprimate în regiunile dens populate din centrul ţării.
Un purtător de cuvânt LND a declarat că, în afară de zona centrală, partidul laureatei Nobelului pentru Pace a obţinut peste 65% din voturile exprimate în statele Mon şi Kayin. Rezultate din celelalte cinci state nu erau cunoscute încă, a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Criza politică din Coreea de Sud. Preşedintele Yoon nu va participa la audierea de punere sub acuzare. Motivul invocat
-
Zelenski le cere aliaţilor să-şi onoreze promisiunile privind livrările de arme către Ucraina
-
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare din lume
Era neclar dacă LND va obţine două treimi din mandatele din Parlament de care are nevoie pentru a forma primul Guvern ales democratic în Myanmar de la începutul anilor '60. Însă, cu ajutorul unui sistem de tipul "învingătorul a totul" în circumscripţii este posibil un avans în votul popular.
Scrutinul reprezintă un punct de reper în drumul instabil al ţării către democratizare, după o dictatură militară care a transformat Myanmarul într-o ţară "paria" o lungă perioadă de timp. El reprezintă totodată o victorie pentru Suu Kyi, care a petrecut 15 ani sub arest la domiciliu.
Perioadă de incertitudine
Indiferent de rezultat, Myanmarul se îndreaptă către o perioadă de incertitudine în legătură cu modul în care partidul lui Suu Kyi şi alte formaţiuni negociază să împartă puterea cu junta în continuare dominantă.
Suu Kyi a intrat în cursă cu un "handicap" semnificativ. Constituţia redactată de către militari garantează un sfert din mandatele din Parlament unor membri nealeşi din cadrul armatei.
Chiar dacă ar obţine majoritatea de care are nevoie, Suu Kyi nu poate deveni preşedintă, potrivit Constituţiei redactate de către juntă cu scopul de a se menţine la putere. Ea a declarat că ea va fi puterea din spatele noului preşedinte, indiferent de prevederile acestei Legi fundamentale, pe care a catalogat-o "foarte prostuţă".
Militarii vor păstra, oricum, o putere semnificativă.
Ei au garantate poziţii ministeriale, Constituţia le oferă dreptul să preia controlul asupra Guvernului în anumite circusmtanţe şi controlează economia prin intermediul unor companii.
Rezultate preliminare arătau că cei mai puternici lideri din USDP înregistrau rezultate slabe în alegerile parlamentare la nivel naţional, sugerând pierderi importante pentru partidul creat de către fosta juntă şi ofiţeri în retragere.
Între aceste mandate pierdute se află şi cel al lui Htay Oo, liderul USDP, care a declarat pentru Reuters, dintr-o zonă rurală din deltă consideră un bastion al partidului său, că a fost "surprins" de propria înfrângere.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare. „Puterea” reunește membri ai armatei şi ai Gărzilor Revoluţionare islamice
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Documentele Reginei Elisabeta urmează să fie făcute publice în curând. Experții se tem de cenzurarea acestora
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe