- Home
- Externe
- HAGA, (11.09.2012, 13:38)
- Andreea Romanovschi - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alegerile legislative din Olanda: Victorie a partidelor proeuropene, preconizată
Unii preconizează austeritatea, ceilalţi, relansarea, dar ambele tabere sunt proeuropene - liberalii şi laburiştii sunt pe primele locuri în sondaje cu puţin timp înainte de alegerile legislative anticipate de miercuri din Olanda.
Urmărește
150 afișări
Alegerile legislative din Olanda: Victorie a partidelor proeuropene, preconizată la alegerile legislative din Olanda (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)
Confruntându-se cu o opinie publică tot mai ostilă Bruxelles-ului, liberalii şi laburiştii au fost obligaţi să-şi înăsprească tonul în ceea ce priveşte Europa, evidenţiind însă faptul că Olanda nu poate să lipsească de UE, economia ţării, a cincea din zona euro, fiind îndreptată spre străinătate.
"Europa este, în primul rând, o puternică piaţă, cu o monedă puternică", a susţinut printre altele premierul în exerciţiu Mark Rutte, liderul liberalilor, într-o dezbatere televizată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Liberalii (VVD) sunt creditaţi în sondaje cu 33-34 de locuri de deputaţi dintre cele 150 (faţă de 31 în 2010), iar laburiştii lui Diederik Samsom (PvdA) sunt cotaţi cu 29-32 de locuri (30 în 2010).
Socialiştii lui Emile Roemer (SP, stânga "dură", 15 locuri în 2010), care se opun integrării europene, sunt creditaţi cu 22-26 de locuri la aceste alegeri legislative, al cincilea scrutin de acest fel din ultimii 10 ani, alegeri organizate ca urmare a demisiilor succesive ale guvernelor înainte de terminarea mandatului.
Guvernul minoritar de centru-dreapta al premierului Mark Rutte a demisionat în aprilie ca urmare a unui dezacord cu aliatul său din parlament, partidul de extemă dreapta PVV al lui Geert Wilders, referitor la bugetul de austeritate pentru a respecta limita europeană de 3% în privinţa deficitului public.
PVV, care a militat pentru ieşirea din UE şi abandonarea monedei unice, ar urma să piardă câteva locuri, raportat la cele 24 obţinute în 2010.
"Se pare că problema-cheie a acestor alegeri este dacă trebuie adus deficitul public la mai puţin de 3% în mijlocul crizei economice şi mai puţin dacă trebuie să rămână (ţara, n.r.) în zona euro", observă banca Crédit Suisse într-o analiză referitoare la alegerile legislative. "Asta se vede în scăderea sprijinului acordat PVV", adaugă sursa anterior citată.
Liberalii doresc să aducă deficitul public sub 3% în 2013 (4,7% în 2011), aşa cum doreşte Bruxelles-ul, prin intermediul unui program de tăieri bugetare, ce prevede, de asemenea, reducerea numărului de funcţionari, dar şi a bugetului alocat ajutorării ţărilor în curs de dezvolare.
Oponenţi ai austerităţii, laburiştii anticipează că vor echilibra bugetul de stat în 2017, fără să acorde prea multă atenţie regulii referitoare la atingerea ţintei de 3% în 2013, impusă de Bruxelles. Doresc investiţii pentru relansarea economiei olandeze, crescând taxele din sectorul financiar şi în cazul veniturilor mai importante.
"Cu alte cuvinte, Olanda va continua austeritatea preconizată de Merkozy (prescurtare rezultată din alăturarea numelor Merkel şi Sarkozy, n.r.) sau se va îndrepta spre linia adoptată de François Hollande?", rezumă Andre Krouwel, politolog la Universitatea Liberă din Amsterdam.
PvdA a dat asigurări că Diederik Samsom, în vârstă de 41 de ani, a avut deja discuţii telefonice cu preşedintele francez, François Hollande, cu privire la criza din zona euro.
Întâmplarea face că miercuri Curtea Constituţională din Germania trebuie să-şi prezinte decizia, considerată crucială pentru zona euro, cu privire la plângerile depuse împotriva mecanismului de salvare european.
"Comisarii europeni pot dormi liniştiţi. Partidul care va câştiga alegerile trebuie să fie proeuropean, ca şi coaliţia ce va rezulta ulterior", afirmă Andre Krouwel.
Niciun partid nu va putea obţine singur peste jumătate din locurile de deputaţi, Krouwel subliniind că mai multe partide trebuie să se asocieze pentru formarea unui guvern.
Varianta ca liberalii şi laburiştii să formeze o coaliţie, cu preţul unor concesii legate de programele electorale, chiar este "posibilă", dă asigurări acesta.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe